HK.dk logo

Kommune pønser på en firedages arbejdsuge

24. januar 2018  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

I sjællandske Odsherred Kommune kan HK’ere og andre administrative medarbejdere måske se frem til ekstra lange arbejdsdage fra mandag til torsdag til gengæld for en tredages weekend. HK Kommunal er klar til at drøfte planen.

Luk rådhuset og de andre borgerrettede servicetilbud om fredagen og hold længe åbent mandag til torsdag. Sådan lyder overvejelsen fra politikerne i Odsherred Kommune. Hvis planen får ben at gå på, vil det være første gang nogensinde, at en kommune går fra en femdages- til en egentlig firedagesuge.

Andre kommuner har ganske vist tidligere indført en fast ugentlig lukkedag for betjening af borgere, men til forskel herfra er det i Odsherred intentionen, at HK’erne og de andre administrative medarbejderne skal holde helt fri på lukkedagen mod til gengæld at arbejde længere de øvrige dage.

Målet er ifølge Odsherreds borgmester Thomas Adelskov (S) at sikre en bedre betjening af borgerne og en mere attraktiv arbejdsplads for medarbejderne.

- Vi er jo en pendlerkommune, hvor folk bruger en del tid på at komme frem og tilbage og derfor ofte er sent hjemme. De har svært ved at nå kommunens administration i åbningstiden, siger borgmester Thomas Adelskov (S) til Jyllands-Posten.

Fordele for både borgere og ansatte

Ved at gå over til en firedagesuge håber borgmesteren at kunne udvide åbningstiden fra mandag til torsdag, og han ser fordele for både borgere og medarbejdere i en firedagesmodel.

- Dels kan borgerne bedre komme til efter arbejdstid, hvis de har en sag at vende med kommunen, dels vil det gøre kommunen mere attraktiv som arbejdsplads, at man kun skal møde ind fire dage om ugen, og dermed kan vi måske rekruttere folk længere væk fra, siger Thomas Adelskov.

Modellen er ikke forhandlet i detaljer med medarbejderne, men kun overordnet præsenteret for hovedsamarbejdsudvalget og HK's fællestillidsrepræsentant, Eva Haupt-Jørgensen.

- Jeg har tygget lidt på det, og vi går gerne ind i nærmere drøftelser, og så må vi se, om det kan lade sig gøre. Jeg er ikke afvisende, men jeg kan også se visse udfordringer for mig – for eksempel folk med børn, som passes i daginstitutioner, lyder det ifølge Jyllands-Posten fra fællestillidsrepræsentanten.

Medarbejderne skal høres

Eva Haupt-Jørgensen gætter på, at idéen bliver modtaget meget forskelligt af kollegerne alt afhængig af, hvor de er i livet, og hvor de bor, og hun peger på, at der også fremover skal tages individuelle hensyn.

I HK Kommunal Sjælland er formand Michael Rosenberg heller ikke afvisende over for tanken om en firedagesuge. Han venter imidlertid på at modtage flere detaljer og peger på, at der i øvrigt er mange andre muligheder for, at kommune og borgere kan kommunikere, så man ikke længere er så afhængig af at møde fysisk frem inden for en bestemt åbningstid.

Michael Rosenberg ser foreløbigt gerne, at en eventuel ordning med firedageuge baserer sig på frivillighed blandt medarbejderne.


Forandringer i arbejdslivet Arbejdstid

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk