HK.dk logo

Ny skarp kritik af statens vaccinesalg

26. januar 2018  |  HK Stat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Salget af statens vaccinefabrik kostede skatteyderne i alt mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner konkluderer Rigsrevisionen. En lærebog i, hvordan man ikke skal gøre, siger statsrevisor.

En lærebog i, hvordan man ikke skal gøre, siger statsrevisor. Sundheds- og ældreministeriets forberedelse og gennemførelse af salget af statens vaccineproduktionen var "meget utilfredsstillende."

Sådan konkluderer Rigsrevisionen i en ny kritisk beretning om salgsprocessen, der onsdag den 24. januar 2018 blev offentliggjort.

- Det er næsten en lærebog i, hvordan man ikke skal sælge et statsligt aktiv. Det er foregået så uprofessionelt, som det overhovedet kan være, lyder den skarpe kritik fra formand for statsrevisorerne Peder Larsen (SF) til fagbladet Ingeniøren.

Salget skulle have indbragt op til 285 millioner kroner, men endte ifølge Rigsrevisionens samlede regnestykke med at koste statskassen mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner.

I en pressemeddelelse afviser ministeriet imidlertid hovedparten af Rigsrevisionens kritik. Ministeriet konstaterer i sin pressemeddelelse, at det "på en række punkter er markant uenig i Rigsrevisionens begrundelser for at kritisere salget af vaccineproduktionen", og at "ministeriet kan ikke genkende de tal", hedder det blandt andet i pressemeddelelsen.

Uhørt afvisning

De politisk udpegede statsrevisorer, der arbejder tæt sammen med Rigsrevisionen, er bestyrtede over Sundhedsministeriets reaktion på kritikken.

- Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Det er ganske uhørt. Vi er nærmest chokerede over, at et ministerium kan forholde sig så lidt konstruktivt. Jeg kan ganske enkelt ikke fatte, hvorfor ministeriet har valgt sådan en adfærd, siger Peder Larsen til Ingeniøren.

HK-laboranterne på SSI har flere gange advaret politikerne om, at det kunne blive dyrt ikke at tilbyde en effektiv fastholdelsesordning til nøglemedarbejdere. Rigsrevisionen kritiserer, at der ikke blev gjort nok, men heller ikke på dette punkt er Sundheds- og Ældreministeriet enig i kritikken.

Læs hele Rigsrevisionens beretning (Linket er udløbet pr 15/1 2021)

Læs mere i Ingeniøren: Statens vagthunde i oprør: Minister nægter ansvar for vaccine-fadæsen

Se Sundheds- og Ældreministeriets pressemeddelelse (Linket er udløbet pr 15/1 2021)

Læs også: Rigsrevisionen opgraderer SSI-undersøgelse

 

NY undersøgelse på vej: DTU, KU, SSI og det veterinære beredskab 

Statsrevisorerne vedtog på deres møde onsdag at bede Rigsrevisionen om en anden kulegravning, som involverer Statens Serum Institut, nemlig udbuddet af Det Veterinære Beredskab.

Det vandt seruminstituttet sammen med Københavns Universitet fra DTU. Men DTU mener sig udsat for forskelsbehandling, og Rigsrevisionen skal nu undersøge, om udbuddet var designet til at redde seruminstituttet, skriver Ingeniøren.

 


Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk