Efter længere tids dødvande grundet spørgsmålet om lærernes arbejdstid har HK Kommunals formand, Bodil Otto, sammen med de andre formænd fra Forhandlingsfællesskabet netop gennemført den første armlægning med KL.

Fra KL’s side blev der i den grad lagt pres på lønmodtagersiden med krav om, at lønstigninger især skal tilfalde sosu’er og sygeplejerske, forringelser af seniorordningen og en i det hele taget svag lønudvikling for blandt andre HK’ere, pædagoger og lærere.

HK’ere skal have del i velstanden

Omvendt har Bodil Otto og Forhandlingsfællesskabet forventninger om, at stigningen i den generelle velstand for landets lønmodtagere også bliver afspejlet i en kommende overenskomst.

- Den generelle lønudvikling for vores medlemmer i kommuner og regioner skal selvfølgelig sikres på et niveau, der kan matche for eksempel de privatansattes lønforløb. Det handler jo også om, at kommuner og regioner fremover skal kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft, lyder det fra Bodil Otto.

Længere på arbejdsmarkedet

Heller ikke KL’s krav om at forringe seniorordningen, hvor HK’ere og andre velfærdsmedarbejdere ifølge KL skal være væsentligt ældre for at blive tilgodeset, falder i god jord hos HK Kommunals formand.

- Sagen er jo, at arbejdsgivernes argument om, at levealderen stiger, i den grad bliver modsvaret af, at vores medlemmer i fremtiden forventes at være væsentligt længere tid på arbejdsmarkedet. Der skal være rimelighed i tingene, siger Bodil Otto.

Trods uenighederne er HK Kommunals formand tilfreds med, at man nu kommer i gang med nogle reelle forhandlinger, der ifølge formanden bør resultere i et resultat, der kan tilfredsstille begge parter.

Næste – og efter planen afsluttende - møde mellem KL og forhandlerne for de ansatte i kommuner og regioner finder sted den 14. februar. Forhandlingsfællesskabet mødes med de regionale arbejdsgivere fredag den 2. februar til den første forhandling.