Mit NemID virker ikke
Så skal du kontakte NemIDs support for hjælp .
Generelt skal du altid kontakte NemID, hvis du har problemer med dit NemID.
Tjek fx NemID support og kontakt
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
30. januar 2018 | HK Privat | Jesper Pedersen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information
7 procent af HK/Privats medlemmer har oplevet seksuel chikane, viser ny undersøgelse fra Epinion. I langt de fleste tilfælde sker det uden konsekvenser for krænkerne
”Første gang jeg oplevede noget var, da han pludselig agede mig på maven, mens vi stod og talte sammen. Jeg blev helt målløs. Senere sad han og tog sig i skridtet, når jeg havde møder med ham… ” fortæller en 56 årig HK'er om sin direktør. Seksuel chikane er også en del af HK'eres arbejdsliv.
Hver sjette kvindelige HK/Privat-medlem igennem deres arbejdsliv har oplevet uønsket seksuelle tilnærmelser på arbejdspladsen, har 7 procent oplevet, hvad de selv betegner som sexchikane. For mændene gælder det 3 procent. Det viser en undersøgelse fra analysebureauet Epinion blandt 2.104 HK/Privat-medlemmer.
”Det er selvfølgelig ikke i orden, at én eneste skal gå på arbejde og blive seksuelt chikaneret. Jeg tror desværre, at rigtig mange af dem, som chikane, ikke er klar over, hvor krænkende og ødelæggende deres adfærd kan være over for dem, som det går ud over,” siger Marianne Vind, der er næstformand i HK/Privat.
De fleste krænkere går fri
Blandt dem, som har oplevet decideret seksuel chikane, har der i 7 ud af 10 tilfælde været tale om gentagne krænkelser. Det er såvel chefer som kolleger, som har stået bag krænkelserne – henholdsvis i 43 og 46 procent af tilfældene. Ligesom krænkelserne spænder over forskellige former: 63 procent har oplevet det i form af fysiske berøringer; 60 procent i form af bevægelser og fagter og 60 procent som verbal chikane.
Krænkerne går i meget stor udstrækning fri af deres chikane. I hele 69 procent af tilfældene skete der ingenting med krænkeren, svarer HK/Privats medlemmer i undersøgelsen. 13 procent blev fyret, mens 5 procent blev irettesat eller fik en advarsel.
”Vi har alle sammen et fælles ansvar for at tale om det her og få det stoppet. Vi skal derhen, hvor krænkelser ikke lander som et ansvar for den enkelte med en bemærkning om, at hun da bare skulle have sagt fra,” siger Marianne Vind.
Bryd tabuet
Tale om det gør formændene fra syv forskellige fagforbund. De lægger i en serie af videoer på de sociale medier stemme til en række konkrete historier om seksuelle krænkelser fra HK/Privats medlemmer.
Blandt dem er Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, der mener, at det er helt afgørende, at der på arbejdspladserne bliver skabt et trygt og tillidsfuldt rum til at fortælle om sagerne.
”Det er et tabubelagt problem, som ofte er svær at bevise og derfor også svær at tale om. Så at forestille sig, at man skal tale om det på sin arbejdsplads med de folk, man ser hver dag, kan måske for nogle være en uoverstigelig opgave. Derfor er det vores alles ansvar, at der er skabt rum for at kunne have den svære snak,” siger Benny Andersen.
Formanden for HK/Privat, Simon Tøgern supplerer:
”Det er ubehagelige historier, de kvindelige HK'ere fortæller. Vi har alle et medansvar for et godt arbejdsmiljø, og vi har en pligt til hver især at sige fra over for en usund kultur på arbejdspladsen.
Læs mere om Stop seksuel chikane
Tak for din hjælp.
Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.
Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.
Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
Log ind med CPR nr. og adgangskode
Hvis du har oprettet en adgangskode til HK, kan du logge ind med CPR nr. og adgangskode lige her.
Problemer med login?
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.