Julen, nytåret og de søvndrukne januarmorgener er forbi. I næste uge er vinterferien over os.

Du kender det sikkert godt. Du er gået på den ferie, som du længe har glædet dig til. Du skal måske på skiferie med familien eller bare være derhjemme og bage boller og prøve kræfter med den lækre kageopskrift fra mælkekartonen. Men så var der lige den mail fra ugen, du ikke fik svaret på. Og mens du er i gang, tikker der lige et par mails ind fra chefen og personaleklubben, som tyvstjæler din opmærksomhed. Og så gik den dag.

At holde ferie lyder måske banalt, men i de her tider, hvor vi er programmeret til at være online hele tiden, er det ikke altid, vi får nydt ferien ligeså meget, som vi burde.

Kom godt i gang med ferien

Afslut de opgaver, du er i gang med, og læg en plan for, hvor du starter, når du er tilbage fra ferie. På den måde kommer du på ferie med god samvittighed og møder samtidig velforberedt ind, når ferien er ovre.

Når det er vigtigt at få afsluttet opgaverne, inden du går på ferie, kan der godt være lidt pres på for at få de sidste opgaver af vejen. Prøv at være realistisk med, hvad du kan nå. Er det muligt, så planlæg i stedet at drosle lidt ned med opgaverne i dagene inden feriestart. Så undgår du at skulle bruge for mange kræfter på at lade batterierne op i ferien.

Mens du holder ferie

Erhvervspsykolog Majken Matzau anbefaler, at du tager et par dage derhjemme for at komme ned i tempo, inden du rejser afsted på ferie. Det er især godt, hvis du har haft travlt lige inden ferien, da det tager tid at komme ned i tempo, siger hun.

Du har sikkert hørt det før. Lad mobilen blive i skuffen, mens du går tur med ungerne i skoven eller løber slalom ned ad de østrigske alper. Så undgår du også at hoppe i fælden med at tjekke mails.

Er du helt uundværlig, så aftal med kollegaerne og familien, hvornår du er til rådighed. Få sagt ordentligt farvel. Det gælder også i ferien. Sig farvel med en rolig dag, hvor du ikke tænker på opgaverne, der venter. Lad tankerne hvile på, hvad du har lavet i ferien.

Tilbage på pinden

Bare fordi, du har været væk, betyder det ikke, du skal starte op i 5 gear. Faktisk ville det være godt, hvis du kan planlægge at starte i det små og gradvist komme op i fuldt tempo.  Den første arbejdsuge efter ferien kan ofte virke uoverskuelig. Prøv derfor at se, om du kan starte en onsdag og gøre ugen lidt lettere for dig selv.

Måske er der sket en større revolution på arbejdet, mens du har boltret dig med pister og løjper. Eller måske er der ikke. I hvert fald er det en god idé at give dig selv tid til at lande og ikke bruge en masse kræfter på at samle op på alt det, der er sket, eller ikke sket.

 

Kilde: BrancheFællesskab for Arbejdsmiljø