Herdis Irene Olsen har ikke haft brug for sin fagforening før nu. Men hun er blevet meget glædeligt overrasket over den hjælp, hun kan få.

TEKST: LARS MADSEN

FOTO: MARK KNUDSEN

Herdis Irene Olsen har lige gennemlevet to af de sværeste måneder i sit liv, da hun møder op til KvikStart-informationsmøde i HK Hovedstaden en sen eftermiddag i december.

I oktober blev hun sygemeldt med stress fra den it-virksomhed, hvor hun tiltrådte som receptionist i sommer. I november døde hendes svigerfar og hendes kræftsyge storebror med to dages mellemrum, og få dage senere døde en af hendes katte. Ikke så underligt blev hendes stresssygemelding forlænget.

Den sidste dag i november bankede et bud så på Herdis’ hoveddør og afleverede et brev fra hendes arbejdsgiver: Hun var pr. dags dato opsagt.

– Så der fik jeg lige fem dask over nakken, bemærker Herdis tørt over en kop te, nogle minutter inden KvikStart-mødet begynder. 

Aldrig prøvet lediggang

Herdis er mødt op sammen med sin kæreste, Glenn, fordi ”fire ører lytter bedre end to”. Og måske også, fordi hun naturligt nok er påvirket af de sidste par måneder og stadig er sygemeldt. 

Hun har fået psykologhjælp af forsikringen og er blevet pålagt at tage den med ro december ud. Så det er ikke, fordi hun skal i gang med en hel masse lige nu, og hendes arbejdsgiver har også givet hende en ekstra måneds opsigelse, så hun først skal melde sig ledig 1. februar.

Omvendt er hun ivrig efter at få styr på, hvad det indebærer at være ledig – og ikke mindst hvordan hun kommer videre.

– Jeg har aldrig prøvet at være ledig. Jeg har altid passet mine ting, så jeg føler ikke, jeg var en, man fyrede. Men min brors død fik det hele til at vælte, og min psykolog har også fortalt mig, at det ikke er min skyld. Det var rart at få at vide, siger den 49-årige kvinde, som er udlært køkkenassistent, men de seneste 10 år har arbejdet som receptionist.

– Jeg har det bedst med at handle. Så da jeg fandt ud af, jeg var blevet fyret, tænkte jeg straks: Hvad gør jeg så? Jeg ringede straks til HK og fortalte om opsigelsen, og så meldte jeg mig til KvikStart.

Hvordan gør man?

Herdis’ forventninger til kurset er beskedne: Hun vil gerne vide, hvad hun helt præcis skal foretage sig, når hun 1. februar 2018 er arbejdsløs.

– Hvor skal jeg sige hvad? Hvordan er man arbejdsløs i dagens Danmark? Er der kurser, jeg kan tage, mens jeg er arbejdsløs? Jeg kunne måske godt bruge et kursus i noget grundlæggende regnskab. Og jeg vil jo ikke bare sidde derhjemme og vente, siger hun.

 

Herdis ringede straks til HK, da hun blev sagt op, og meldte sig med det samme til KvikStart.

Ni nyligt opsagte HK’ere er mødt frem til dagens KvikStart-møde, der skal vare to en halv time og falder i tre dele. Først holder Finn Thygesen fra HK Hovedstaden Job og Vejledning oplæg, dernæst er der sandwichpause og uformel snak med en faglig sagsbehandler, og endelig vil Jens Christian Olsen, der er jobkonsulent i HK Hovedstadens Virksomheds- og Kompetencecenter (VKC), fortælle om jobsøgning. 

Efter få minutter har Herdis allerede fået svar på, hvad hun skal gøre 1. februar. Første skridt og betingelse for at få dagpenge er at melde sig til et jobcenter, hvilket hun kan klare på jobnet.dk. Dernæst skal hun udfylde en ledighedserklæring på hk.dk, så HK’s a-kasse kan behandle hendes dagpengesag.

Finn Thygesen fortæller om kravene til jobsøgning og vigtigheden af personlige netværk og LinkedIn. Han gennemgår tilbuddene på HK’s hjemmeside og nævner blandt andet, at man kan sende en jobannonce og sit udkast til ansøgning og cv ind til Karrieretelefonen, så får man respons på det inden for et døgn.

– Fedt, siger Herdis for sig selv.

Kort efter rækker hun fingeren i vejret.

– Jeg er sygemeldt med stress, men fyret med to måneders opsigelse. Hvad så, hvis jeg ikke er raskmeldt, når jeg bliver ledig?

–- Så skal du sygemelde dig i stedet for at melde dig ledig. Det er meget vigtigt, at du føler dig klar. Man står enten til rådighed eller ikke, så du skal føle, du er helt rask, lyder svaret.

Foden indenfor som vikar

I pausen er der sandwich sammen med faglig sagsbehandler Lone Winckler fra HK it, medie & industri Hovedstaden, der kan svare på stort og småt. Herdis fortæller, hun har tænkt sig at opsøge vikarbureauer, så snart hun er rask, men spørgsmålet er, hvad det kan få af konsekvenser for hendes dagpenge. Lone Winckler forklarer, at der er nogle regler omkring supplerende dagpenge, som Herdis vil få meget mere at vide om, når hun tilmelder sig som ledig. Men i princippet kan hun godt melde sig som vikar.

– Ja, for det er jo også en måde at få foden indenfor på, siger Herdis.

– Det er det i hvert fald, nikker Lone Winckler.

– Og jo hurtigere du kommer i gang, jo større chancer har du for at komme i arbejde. 

Det vigtigste er cv’et

Spørgelysten er stor, og til sidst må Lone Winckler nærmest sendes ud ad døren, fordi der også skal være tid til aftenens sidste oplæg med Jens Christian Olsen fra VKC.

Også han fortæller om de mange job, der besættes uden at være slået op. En del virksomheder benytter eksempelvis HK’s jobbørs, hvor de kan gå på jagt efter egnede medarbejdere. 

Det absolut vigtigste i både it-jobsystemer og i målrettede ansøgninger, fastslår Jens Christian Olsen, det er cv’et. Han fortæller om et dansk konsulenthus, som udgiver en årlig undersøgelse om, hvordan arbejdsgiverne søger arbejdskraft.

Herdis har tænkt sig at være opsøgende i forhold til jobs, så snart hun er rask igen.

– Noget i stil med 80 % af arbejdsgiverne siger, at cv’et er det vigtigste for dem. Nogle gange læser HR-afdelinger og rekrutteringsbureauer faktisk kun cv’et. Så det skal være i orden. Det er cv’et, du kommer til samtale på, siger han og spørger ud i lokalet:

– Er I på LinkedIn? 

Herdis er den eneste, der ikke rækker hånden op. Hun har tidligere haft en profil, men hoppede af igen, fordi hun aldrig fandt fidusen ved det.

Jens Christian Olsen fortæller, at danskerne er verdensmestre i at bruge LinkedIn – der er over to millioner brugere, og arbejdsgiverne bruger det meget. Blandt den vifte af gratis webinarer (onlinekurser), som HK udbyder, er der også noget om LinkedIn, siger han.

Det skal nok gå

– Jeg tænker, jeg vil tage det webinar i LinkedIn. Det skal jeg jo nok, siger Herdis, da KvikStart-mødet er forbi, og folk siver ud i decembermørket.

Hun er lidt ør i hovedet af al den information, hun har fået på mødet, men hun er også særdeles tilfreds.

– Det har været rigtig godt, meget oplysende. Jeg har ikke før haft brug for min fagforening, men er du sindssyg, hvor er der meget at hente. Det er gået op for mig, hvor meget min fagforening kan hjælpe mig, siger hun.

– Jeg går klart herfra med en følelse af, at det skal sgu nok gå.

 

Efterskrift

Allerede dagen efter KvikStart tillod Herdis sig at trodse lægens råd en smule og oprette en profil som jobsøgende på HK.DK. ”Tænk nu, hvis det rigtige job kom, og jeg ikke så det,” som hun forklarede.

Herdis meldte sig også til kurset ”Ny på LinkedIn”, hvor hun kom på venteliste. Hun overvejer desuden at melde sig til et kursus i at skrive ansøgninger – og regner i det hele taget med at gøre brug af endnu flere kurser, når hun har nærstuderet mulighederne.