Ved beskæftigelsesreformen i 2015 blev der afsat en pulje penge til at understøtte, at flere dagpengemodtagere kan få tilbud om opkvalificering. Disse penge giver jobcenteret mulighed for at anvise kurser til ledige allerede fra første ledighedsdag - uanset dit uddannelsesniveau.

 

I en bestræbelse på at give opkvalificering indenfor områder, hvor der mangler arbejdskraft, blev det samtidig besluttet, at denne pulje skulle bruges på kurser udpeget af det regionale beskæftigelsesråd. Og sådan blev de regionale positivlister født.

 

De Regionale Positivlister bliver opdateret to gange årligt (i april og oktober) og indeholder en liste af kurser, som vurderes relevante for den enkelte beskæftigelsesregion. Det betyder, at dine muligheder for at komme på kursus varierer meget alt efter, hvilken kommune du bor i. Så vil du gerne lære “Grundlæggende it-sikkerhed” på akademiniveau? Hvis du bor i Holstebro så kan du - men bor du i Horsens er det desværre ikke en mulighed.

 

Du er ikke garanteret et kursus på den regionale positivliste - det kræver, at du aftaler det med dit jobcenter. Men finder du et kursus, uddannelse eller certificering, der er på den regionale liste i dit område, så skulle din chance være temmelig høj.

Certificeringer

 

PC 

Én ting går igen på alle listerne, og det er muligheden for at få certificeringer inden for forskellige teknologier - særligt Microsoft. Så hvis du er ledig og drømmer om at få en MCSA-certificering indenfor MS Server, Sharepoint eller lignende, så skulle du have mulighed for det i alle egne af landet. Disse certificeringskurser er på samtlige lister.

Andre certificeringer og private kurser er også på listerne. Her må du tjekke din beskæftigelsesregion for at se dine muligheder. Det er fx Android App-programmering, Oracle Java SE, Xamarin-programmering og PHP Programmering, som udbydes mange steder i landet.

Uddannelser

Én ting er certificeringerne, men endnu mere interessant er det måske, at du kan tage et modul af f.eks. Akademiuddannelsen i Informationsteknologi. Dermed kan du tage et skridt på vejen til at få en kompetencegivende uddannelse - og måske åbne for helt nye jobmuligheder.

 

Der er fag fra Akademiuddannelsen i Informationsteknologi på den regionale positivliste i samtlige regioner bortset fra Region Sjælland og Region Østjylland - som også er de to regioner, hvor udbuddet af fag inden for it-området er mindst. Således er der kun private certificeringskurser på listen i Region Sjælland - og kun private kurser og AMU-kurser på listen i Region Østjylland.

 

Det er lidt forskelligt hvilke fag fra akademiuddannelsen, der er tilgængelige, men heldigvis er uddannelsen opbygget sådan, at man ikke behøver at tage fagene i en bestemt rækkefølge. Så hvis du har mulighed for at tage en eksamen og få bevis på din kunnen, skal du ikke lade det gå din næse forbi.

 

Hvis dine ambitioner er endnu højere end akademiuddannelsen, skal du helst bo på Fyn eller i Sydjylland - det er nemlig de eneste to regioner, hvor fag fra Diplomuddannelsen i Softwareudvikling er på listen. Diplomuddannelsen er en overbygning på Datamatikeruddannelsen - udbudt som efteruddannelse.

 

Andre fag - og sådan gør du

 

Der er mange flere muligheder på de regionale positivlister, end vi kan gennemgå her - og du behøver ikke kun at vælge fag inden for dit eget fagområde. Går du med ønske om at f.eks. starte på en lederuddannelse, har du også mulighed for det. Det handler om at gå på opdagelse og se, hvad du kan finde. 
Studerende 

 

Når du har fundet en uddannelse / kursus / certificering, du gerne vil have, kan det være en god ide at søge lidt mere information om kurset, før du går til jobcenteret. Desværre virker linksene på de regionale positivlisters hjemmesider ikke altid - og stort set aldrig, når det er de private kurser. Så du må lave lidt Google-jitsu selv. Søg på kursets titel og tilføj evt. et “ledige” til søgningen. Så burde du kunne finde forskellige udbydere, der tilbyder kurset til ledige. Ofte vil de kende til procedurerne på den regionale positivliste og kunne vejlede dig. På en del kurser, og især på certificeringerne, vil der tit være mulighed for at tage kurserne både som fremmøde - eller evt. som elæring, hvor du kan tage det hjemmefra.

 

Herefter skal du henvende dig til dit jobcenter, der skal bevilge kurset til dig.

 

Held og lykke - se din regionale positivliste herunder:

 

Links:

  • Nordjylland - http://www.rar-bm.dk/da/Nordjylland/Beskaeftigelsesindsatsen/Regional-positivliste/Region%20Nordjylland.aspx  (Links virker ikke pr. 3. juli 2018)
  • Vestjylland - http://www.rar-bm.dk/da/Vestjylland/Beskaeftigelsespolitik/Regional-positivliste/Region%20Vestjylland.aspx
  • Østjylland - http://www.rar-bm.dk/da/Oestjylland/Beskaeftigelsespolitik/Regional-positivliste/Region%20Oestjylland.aspx
  • Sydjylland - http://www.rar-bm.dk/da/Sydjylland/Beskaeftigelsespolitik-Sydjylland/Regional%20uddannelsespulje/Region%20Sydjylland.aspx
  • Fyn - http://www.rar-bm.dk/da/Fyn/Beskaeftigelsespolitik-Fyn/Regional-uddannelsespulje/Region%20Fyn.aspx
  • Sjælland - http://www.rar-bm.dk/da/Sjaelland/Beskaeftigelsespolitik/Regional%20positivliste/Region%20Sjaelland.aspx
  • Hovedstaden - http://www.rar-bm.dk/da/Hovedstaden/Beskaeftigelsespolitik/Regional%20positivliste/Region%20Hovedstaden.aspx
  • Bornholm - http://rar-bm.dk/da/Bornholm/Beskaeftigelsespolitik/Regional%20positivliste/Region%20Bornholm.aspx