Foto: Karin Meldgaard Henriksen

Er der overenskomst på din arbejdsplads, stiger mindstelønnen én gang om året – som regel 1. marts eller 1. april for både faglærte og ufaglærte butiksansatte. I år vil der derfor være 321 kroner mere på butiksansattes lønseddel om måneden.

Hvis du selv har forhandlet et personligt tillæg hjem, skal du dog være opmærksom på, om din løn reelt stiger, når mindstelønnen stiger. Får du ikke udbetalt mere i løn, selvom mindstelønnen stiger, vil det sige, at mindstelønnen æder en bid af dit personlige tillæg. Men der er jo en grund til, at du forhandlede dig til et personligt tillæg på fx 1.500 kroner ekstra om måneden ud over minimallønnen, og den grund forsvinder selvfølgelig ikke i løbet af natten, bare fordi kalenderen nu siger 1. marts i stedet for 28. februar.

Derfor må du gå til din arbejdsgiver og gøre ham eller hende opmærksom på, at du er blevet modregnet, og at du stadig fortjener dit oprindelige tillæg. Du kan for eksempel spørge, om der er en god grund til, at du ikke længere skal have hele det personlige tillæg, du tidligere har forhandlet dig til.

Din arbejdsgiver har pligt til at holde lønforhandling mindst én gang om året, hvis der er overenskomst på din arbejdsplads. Men du kan altid bede om en ekstra lønforhandling.

Obs: Det er en god idé at høre dine kolleger, om deres tillæg også er blevet lavere, efter mindstelønnen er steget.

 

Her stiger mindstelønnen først 1. april:

Arbejder du et sted med disse butiksoverenskomster, stiger din mindsteløn først den 1. april:

Mellemlederoverenskomsten mellem Coop Danmark A/S og HK HANDEL

Overenskomsten mellem Danske Slagtermestre og HK Handel

Mindsteløn for unge under 18 og elever

  • Er du under 18 år er din mindsteløn også steget. Du får nu 66,16 kr. i timen.
  • Er du elev* er din mindsteløn også steget:
    Som 1. års elev er din løn nu 11.534 kr.
    Som 2. års elev er din løn nu 12.776 kr.
    Som 3. års elev er din løn nu 13.942 kr.

 

Obs: Der gælder andre regler for elever, der blev ansat før 1. august 2015. Spørg i din lokale afdeling, hvis du er i tvivl om noget.

* Hvis din elevtid varer mindre end tre år, starter du ikke på første løntrin: Hvis din uddannelse varer to år, starter du på andet løntrin. Hvis din uddannelse varer et år, starter du på tredje løntrin. Tillæg for HH, HF, studentereksamen, højere teknisk eksamen samt EUX er 1.045 kr. om måneden.