Når du arbejder på kontor- eller lager i handelsbranchen er der ingen mindsteløn – hvilket der er for butiksansatte på overenskomst. Lønnen stiger altså ikke automatisk, og den er langt hen ad vejen styret af markedsniveauet for andre i samme funktion og inden for samme branche. Det er derfor ekstra vigtigt, at du som kontor- eller lageransat får din årlige lønsamtale. Er du overenskomstansat, har du krav på en årlig lønsamtale – men du kan sagtens bede om flere.

Men hvordan griber du samtalen an?

 

5 råd til din lønsamtale

 • 1

  Forbered dig

  Find ud af, hvad der gør dig særlig god. Er du fantastisk god til at øge mersalget? Yder du en særlig god kundeservice? Har du et stort produktkendskab? Er du god til at få bestilt de rigtige varer hjem? Skriv løbende dine succeshistorier ned. Udvælg 3 emner, hvor du gør en forskel, og hav dem klar til lønsamtalen.

 • 2

  Spørg din chef, hvad der skal til

  Kan du ikke få den ønskede lønstigning nu, så spørg ind til, hvad der skal til for at du får mere i løn, og lav så en aftale om at mødes igen om fx et halvt år.

 • 3

  Snak om lønnen

  Tal åbent med dine kolleger om løn. Det er fuldt lovligt. Erfaringen viser, at der hvor man taler åbent om lønnen, stiger lønnen mest. Brug også lønstatistikken på hk.dk, så du kender niveauet for jobfunktioner som din.

 • 4

  Du skal forhandle din løn hvert år

  Insister på at få en lønsamtale mindst én gang om året, så du sender et signal om, at du tager dine lønforhold seriøst. Så gå ind til chefen hvert år, uanset om det går godt eller dårligt i virksomheden og bed om lønforhøjelse, så I vender jeres chef til, at I forventer en årlig lønstigning, og lønforhandlingen bliver nemmere og nemmere for hver gang, I tager den.

 • 5

  Tænk i alternativer

  Hvis du ikke kan få en lønstigning på 1.000 kroner om måneden, hvad kan du så forhandle dig frem til? Kunne det være en efteruddannelse? Højere personalerabat? Betalt frokostpause? Ekstra feriedag? Fri telefon? Udvidet fri under barns sygdom. Kun din fantasi sætter grænser.

LÆS OGSÅ: Får du nok i løn? Find ud af det her 

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om din løn som kontor- eller lageransat i handelsbranchen