- Det er ærgerligt, at vi ikke bevæger os nærmere ligelønnen - ikke mindst set i lyset af, at alle jo er enige om, at uligeløn er no-go. Jeg tror ikke på, at der er nogle arbejdsgivere, som bevidst og med åbne øjne giver uligeløn til mænd og kvinder. Men vores kønsopfattelse i forhold til løndannelse er så dybt forankret i fortiden, at du som leder skal være meget bevidst om de ubevidste mekanismer, som sker. Og der er vi ikke langt nok endnu, siger Marianne Vind, der er næstformand i HK/Privat.
En tidligere analyse fra HK/Privat viser, at 60 procent af lønforskellen mellem mænd og kvinder ikke kan forklares, mens de sidste 40 procent skyldes fx forskellige jobfunktioner, jobstatus og anciennitet.

Illustration: Sine Jensen.
Momentum for ligestillingen
Men kvinders og mænds løn har generelt nærmet sig hinanden igennem gennem de seneste år. Går vi 10 år tilbage - altså HK/Privat-medlemmernes lønninger i 2007 - tjente mændene 15,8 procent mere end kvinderne, svarende til 4.190 kroner om måneden. Det er i 2017 skrumpet ind til 10,5 procent, svarende til 3.461 kroner.
- Samlet set går det den rigtige vej, men det sker ikke ligefrem med kvantespring. Derfor er det selvfølgelig ekstra ærgerligt, at vi slet ikke bevæger os nærmere i år, siger Marianne Vind, der trods det ser muligheder netop nu.
- Det er et momentum lige nu. Det er mit indtryk, at vi lige nu er et sted, hvor vi ikke var for bare 1-2 år siden i forhold til at tale om ligestilling og de barrierer, man som kvinde står over for. Her tænker jeg selvfølgelig også på #metoo-kampagnen. Det er på en helt ny måde i orden at tale om det her - og det bør også få en effekt i forhold til lønforskellene.
Mere end hvert femte kvindelige HK/Privat-medlem svarede i en Epinion-undersøgelse fra 2017, at de har en oplevelse af, at de tjener mindre end deres mandlige kolleger, selv om de udfører de samme arbejdsopgaver.
- Har du en tillidsrepræsentant, så skal du selvfølgelig gå til hende eller ham med sådan en mistanke. Ellers vil jeg anbefale, at du tager din lønseddel med ned i din lokale HK-afdeling, som kan bore i statistikkerne. Du bør også selv bruge HK’s lønstatistik. Og så snak med dine kolleger om jeres lønninger, siger Marianne Vind.