Statskassen bugner: Midt i de strandede OK18-forhandlinger står de gode nyheder om dansk økonomi nærmest i kø. Både de økonomiske vismænd og direktør Lars Rohde fra Nationalbanken taler om en dansk økonomi i balance og god form.

Fredag den 16. marts kom flere gode nyheder, da Finansministeriet fremlagde statens samlede regnskab for 2017. Med et overskud på 30,9 milliarder kroner blev årets resultat næsten 50 milliarder bedre end forventet.

Afdrager 20 milliarder på statsgælden

Resultatet opgøres ved saldoen på statens drifts-, anlægs- og udlån (DAU-saldoen). I 2016 var der underskud på 8,5 milliarder, men i 2017 blev det altså et plus på 30,9 milliarder. De positive tal midt i OK18 glæder HK Stat-formand Rita Bundgaard.

- Det er endnu et positivt udtryk om dansk økonomi, nu fra staten selv. Et overskud, som kan betale lidt af på gælden og samtidig give mulighed for en reallønsfremgang til statens ansatte ved OK18.

Overskuddet i 2017 har medvirket til, at statsgælden i 2017 afdrages med 20 milliarder kroner. Statsgælden var i 2008 nede på 200 milliarder, men er siden steget til godt det dobbelte. Efter det seneste afdrag ligger statsgælden på omkring 450 milliarder kroner.

Overskuddet i statsregnskabet skyldes især større indtægter fra erhvervsskatter og pensionsafkastskat, men også at indtægter som personskat og moms har udviklet sig bedre end ventet. Samtidig har statens udgifter holdt sig inden for det budgetterede niveau, meddeler Finansministeriet i en pressemeddelelse. 

Overskud på statsregnskabet for 2017

Regnskabet over statens finanser for 2017 viser et overskud på 31 milliarder kroner, hvilket var 47,8 milliarder kroner bedre end forventet. Statens forventning i finansloven (statens budget) lød på et underskud på 16,9 milliarder kroner.

Staten havde i 2017 indtægter for 726,6 milliarder kroner og udgifter 695,7 milliarder. 

Overskuddet på 30,9 milliarder kroner er en klar forbedring i forhold til 2016, hvor statsregnskabet viste et underskud på 8,5 milliarder kroner.