Samfundet har råd til at give HK’erne, lærerne og de andre offentligt ansatte en mærkbar lønforhøjelse under forhandlingerne om nye overenskomster.

Det mener næsten to ud af tre danskere ifølge en ny måling, analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Stærkt stigende opbakning

I takt med, at nedtællingen til en omfattende konflikt nu er i gang, er befolkningens sympati for de offentligt ansattes krav til lønstigninger i løbet af bare fem måneder ovenikøbet vokset med 33 procent.

I en tilsvarende måling fra oktober 2017 erklærede kun hver anden dansker sig nemlig enig i, at der er råd til at give de offentligt ansatte et mærkbart lønhop.

Organisationerne har sat dagsordenen

Den markante opbakning fra befolkningen til de offentligt ansatte skyldes ifølge kommunikationsrådgiver Peter Goll, at det er lykkedes fagbevægelsen at få drejet den aktuelle debat et bestemt sted hen.

- Det er lykkedes at få debatten til at handle om, hvorvidt man sætter pris på de offentligt ansattes indsats eller ej. Og her er danskernes holdning, at de offentligt ansatte løser vigtige opgaver, som skal prioriteres og belønnes, siger Peter Goll til Avisen.

Kommunikationsrådgiveren tilføjer, at forhandlingerne spidser til på et tidspunkt, hvor dansk økonomi meldes i storform.

- Regeringen samler gerne ethvert tal op, der fortæller, at her går det godt. Så er det svært samtidig at sige, at der er ikke er råd til lønstigninger, lyder det fra Peter Goll.

Artiklen er opdateret 04. april 2018