Fællesskab i pausen

Som eneste kvinde på arbejdspladsen kan Tina Høy godt opleve, at der er lige vel meget mandehørm omkring frokostbordet. Men heldigvis ikke hele tiden. Foto: Lisbeth Holten.

Kollegial snak er det, der fylder mest, når HK/Privats medlemmer holder pause. Sådan er det også for sekretær Tina Høy, der er eneste HK’er i boligselskabet fsb’s lokalafdeling i Kantorparken i det københavnske nordvestkvarter. Hendes kolleger er ejendomsfunktionærer, og de er alle mænd.

- Indimellem kan pausesnakken godt handle lidt for meget om mandeemner såsom biler og sådan noget, hvor jeg ikke rigtigt kan være med. Eller når der går for meget mandehørm i den, og jeg får at vide, at jeg lige skal lukke ørerne, siger hun grinende.

Tina Høy prioriterer særligt at komme væk fra computerskærmen og tale med sine kolleger, inden håndværkere, beboere eller telefonen ved hendes skrivebord igen kræver hendes opmærksomhed.

- Mit arbejde består af mange småopgaver, hvor en opgave typisk afbrydes af den næste. Hvad enten det er nogle beboere, der skal betjenes, eller et par håndværkere, som skal have nøgler og instrukser til en lejlighed, de skal udføre noget arbejde i, så skal jeg stå klar til at hjælpe.

- Derfor sætter jeg pris på mine pauser, hvor jeg for en stund kan sidde uforstyrret og tale med mine kolleger om, hvad der rører sig i mit og deres liv. Jeg gider ikke bruge mine pauser ved computeren. Jeg skal væk fra skærmen for at få ro i mit hoved, siger hun.

 

et øjeblik, der gavner dine øjne

Godt hvert 3. medlem holder korte pauser ved deres arbejdsbord. Når du har meget skærmarbejde, kan du godt opleve øjengener som tørre øjne, øjne, der løber i vand, eller ømme og trætte øjne. Du kan også have svært ved at fokusere. Det kan du blandt andet afhjælpe ved blot at løfte hovedet og se ud ad vinduet et par minutter. Når du fokuserer på en ting, som er længere væk, slapper musklerne i øjet nemlig af. Endnu bedre er det, at du rejser dig og går helt væk fra din computer.