Fotos: Mark Knudsen

Tobias er et af de nye, unge medlemmer af HK it, medie & industri Hovedstaden

Tobias Engmann Trebbien, 19 år, onlinemarketingelev hos Danaweb i Herlev. 

Hvorfor er du medlem af HK?
Det giver tryghed og sikkerhed. Lige meget hvad det handler om, kan jeg altid ringe og spørge om helt små ting som feriepengereglerne, og hvis det bliver nødvendigt, kan jeg også få juridisk rådgivning og så videre. Heldigvis er jeg på en arbejdsplads, hvor jeg føler, der er trygt. Men jeg har også meldt mig ind i fagforeningen af respekt for de tidligere generationer, der har kæmpet for ens rettigheder og de overenskomster, vi har i dag. Jeg tror, mange unge glemmer det og tager for givet, at vi har 37 timers arbejdsuge og feriedage osv. Men det er stadig vigtigt, at vi har stærke fagforeninger, for der kan jo ske ændringer igen. Et eller andet sted synes jeg, alle unge burde være medlem – måske kunne fagforeningen blive bedre til at fortælle de unge, hvorfor det er vigtigt.

Har du overvejet at bruge nogle af HK’s tilbud om kurser og den slags?
Muligheden for at komme til foredrag og deltage i netværk er faktisk også en af grundene til, jeg meldte mig ind. Jeg tror, der gik en uge, fra jeg meldte mig ind, til jeg kom med i et onlinemarketingnetværk. På den måde skaber det muligheder at være medlem. Det ville være sværere, hvis jeg selv skulle ud og opstøve et netværk.

Hvorfor er et fagligt netværk interessant for dig?
Man skaber en omgangskreds af folk, der kan hjælpe hinanden og har fælles interesser. Det giver rigtig meget værdi. Sidst havde vi for eksempel foredrag om Instagram – så det handler også om at få helt ny viden, og sådan noget som sociale medier er jo noget, der også et vigtigt ift. mit arbejde. Marketing er i det hele taget et felt, der ændrer sig hele tiden, derfor er det super vigtigt at udvikle sig.

Hvordan kan fagforeningen blive mere attraktiv for dig? 
Det er lidt svært svare på, for jeg synes, der er rigtig mange tilbud. Men når jeg er færdig som elev, bliver fagforeningen pludselig meget dyrere. Lige nu betaler jeg 95 kr. om måneden, men når det mangedobles, tror jeg, mange unge springer fra. Så er det måske først, når man får børn og hus og pludselig ikke har råd til at miste sit arbejde, at det bliver attraktivt at være medlem igen. Måske kunne man lave en overgangsperiode med reduceret pris efter elevperioden, så man ligesom kan komme i gang på arbejdsmarkedet. 

Farnosh er et af de nye, unge medlemmer af HK it, medie & industri Hovedstaden

Farnosh Azim, 21 år, kontorelev hos Oxyguard i Farum.

Hvordan blev du medlem af HK? 
Da jeg var på skole, kom der nogen og fortalte om HK, og så besluttede jeg, at jeg ville være medlem, når jeg blev elev. Jeg var inde på hjemmesiden for at tilmelde mig, men kunne ikke rigtig finde rundt. Men så en dag ringede HK, og så blev jeg meldt ind. 

Hvorfor har du valgt at være medlem?
Fordi man føler sig mere tryg, når man er medlem. Hvis der sker et eller andet, så er der nogle, der forsvarer mine rettigheder. For eksempel hvis min chef er for hård, eller jeg bliver fyret uden grund, så har jeg nogle, der kan hjælpe mig. Det ville være svært for mig, hvis jeg stod alene. 

Tænker du, fagforeningen kan tilbyde dig andet end tryghed?
Som jeg har læst det på hjemmesiden, er der også kurser og sådan noget som onlinehjælp til jobansøgninger – det synes jeg er interessant.

Har du kig på nogen af kurserne?
Nej, det har jeg ikke – men jeg har faktisk tænkt over engelsk, altså sådan business engelsk. Jeg ved ikke, om HK har kurser i det, men det kunne jeg godt tænke mig. Den virksomhed, jeg sidder i nu, kommunikerer med kunder mange forskellige steder i verden, og jeg vil gerne være bedre til at tale med dem.

Er der ellers noget, der kunne gøre fagforeningen endnu mere attraktiv for dig?
Jeg synes faktisk, der er rigtig mange kurser og muligheder for at få hjælp. Man kan få svar på rigtig meget inde på hjemmesiden, og jeg har hørt, jeg også kan få hjælp til for eksempel at få kigget en ansættelseskontrakt igennem. Jeg synes, det er godt, at man kan få så meget hjælp. Det er ikke altid nemt for mig at forstå alle detaljerne i en kontrakt eller en ny lønseddel, og det gør mig tryg, at man kan få hjælp til den slags. Så man ikke bliver snydt.

Har du allerede overvejet, om du vil fortsætte med at være medlem efter din elevtid?
Ja, det vil jeg helt klart. Der kan ske så mange ting på ens job, så man kan altid få brug for HK. Jeg tænker, det er godt at være medlem. Man ved jo ikke, hvad der vil ske i fremtiden. Hvordan bliver ens næste chef for eksempel?

Amalie er et af de nye, unge medlemmer af HK it, medie & industri Hovedstaden

Amalie Johansen, 23 år, indkøbselev hos Man Diesel i København.

Hvorfor er du medlem?
Det er ret billigt at være medlem som elev, og hvis man ikke melder sig ind i en a-kasse senest et år, inden man er færdiguddannet, kan man ikke få den maksimale dagpengesats. Det er den vigtigste årsag. Men det er selvfølgelig også det med, at jeg kan ringe, hvis der er et problem på arbejdspladsen.

Har du haft brug for din fagforening?
Jeg har en enkelt gang haft behov for at ringe til HK omkring mine rettigheder i forhold til ferie. Jeg skulle blot høre, hvorvidt jeg var berettiget til ferie på et givent tidspunkt. Det var en fin samtale, hvor jeg blev bekræftet i, at det, jeg regnede med, var rigtigt.

Har du kigget på nogle af de tilbud, du også kan udnytte som medlem?
Jeg var ikke på forhånd klar over, at man kan tage sådan noget som kurser gennem HK. Jeg hørte det faktisk fra en kollega og gik så ind og kiggede. Der er blandt andet fagprøvekurser, og det er super fedt for mig. Jeg tænker helt sikkert på at tage det, for jeg vil da gerne vejledes så meget som muligt. Jeg har ikke kigget super meget på andre kurser endnu, men sådan noget som Excel kunne jeg også sagtens finde på at tage.

Hvordan kan fagforeningen blive mere attraktiv for dig?
Måske kunne man informere os mere. Så vi får at vide, at vi faktisk har mulighed for at tage de og de kurser. Eller hvis man som elev kan komme ind og tage kurser i arbejdstiden. Måske noget mere synlighed, for eksempel nogle elevarrangementer. Når man kommer ud og begynder som elev, sker der så sindssygt meget nyt, at fagforeningen ikke lige er det første, man tænker på.

Hvad med sådan noget som faglige netværk, kunne det interessere dig?
Jeg synes, det kunne være vildt spændende at være en del af et netværk. Også at være med til at drive det, tænker jeg. Netværk er jo vigtigt inden for nærmest alle brancher, og jeg kunne helt sikkert godt bruge noget mere inspiration.