”Jeg læste en undersøgelse fra fagbevægelsen, hvor det fremgik, at 23 procent af min årgang skulle på førtidspension. Det var et wake-up call om, at nu skulle der ske noget.”

Inden Asbjørn Hoffskov begyndte på en uddannelse som IT-teknolog, havde han gennemført en HHX-uddannelse. og forsøgt sig med økonomistudiet på Aarhus Universitet.

”Men det var ikke lige der, mine spidskompetencer var,” smiler han.

I årene efter har han arbejdet som lastbilchauffør, lagerarbejder, buschauffør og senest som produktionsmedarbejder i industrien. Men så skulle der ske noget. Egentlig ikke fordi Asbjørn Hoffskov var utilfreds med sit arbejde.

”Men jeg læste en undersøgelse fra fagbevægelsen, hvor det fremgik, at 23 procent af min årgang skulle på førtidspension. Det var et wake-up call om, at nu skulle der ske noget,” siger han.

De facto superbruger

Så da Asbjørn Hoffskovs kone fik et fuldtidsjob efter at have gennemført en uddannelse som logistikøkonom, var der plads i familiens økonomi til, at han kunne begynde at læse. Men hvad skulle han vælge? Svaret lå lige for. Siden han som ung fik sin første pc, har han haft interesse for IT og, hvordan de forskellige programmer fungerer sammen.

”På en af mine arbejdspladser var jeg blevet de facto superbruger i min afdeling.”

Og som sagt så gjort. Asbjørn Hoffskov begyndte at søge informationer om indholdet af de forskellige IT-uddannelser. Han kiggede blandt andet på datamatiker-uddannelsen, men der var for meget fokus på det at kode. Til gengæld var uddannelsen som IT-teknolog langt mere interessant.

”Det der med at få systemerne til at snakke sammen. Det er det, som interesserer mig. Jeg kan godt lide det med rent fysisk at skulle have fat i hardware. Jeg kan godt lide at have fingrene i maskineriet.”

Udfordrer brugerne på sikkerhed

Også datasikkerhed fascinerer Asbjørn Hoffskov:

”Her vil jeg gerne være med til at gøre en forskel. Jeg vil gerne være med til at udfordre brugerne på deres holdninger til IT-sikkerhed, så de ikke ukritisk klikker på hvilket-som-helst link. Uvidenhed er ikke nødvendigvis en undskyldning,” siger han.

Lige nu er Asbjørn Hoffskov i gang med sit andet semester af den nuværende udgave af uddannelsen, der er opdelt i to spor. Hvor han og andre studerende specialiserer sig i netværk, fokuserer andre af studiekammeraterne på at programmere elektronik, der fx er relevant i forhold til IoT (Internet of Things).

De næste studerende på uddannelsen kommer ind under den nye studieordning, der samler de to retninger til et forløb. Det sker blandt andet for at imødekomme ønsker fra erhvervslivet, som ikke altid synes at vide meget om, hvad IT-teknologer kan bruges til på arbejdspladserne rundt om i landet, hvis man spørger Asbjørn Hoffskov.

”Med et smil på læberne plejer jeg at kalde IT-teknolog den glemte uddannelse,” siger han.

Asbjørn Hoffskov mener, at uddannelsen har skiftet profil og navn for mange gange til, at arbejdsgiverne har kunnet følge med. Som en kontrast har datamatikeruddannelsen et mere solidt ry som en ”god, gammel og efterprøvet uddannelse”, hvor man så nogenlunde ved, hvad man får, hvis man hyrer en datamatiker.

”Uddannelsen som IT-teknolog er derimod ikke så kendt. Samtidig er der en række opgaver, der bliver outsourcet til udlandet, som ellers ville være relevante for os. Så vi skal selv ud og fortælle arbejdsgiverne, hvorfor de ikke kan undvære os, selv om de måske har en hosting-løsning i udlandet.”

Han fortsætter:

”Her kan vi være nyttige, når det gælder om at sikre, at ens arbejdsplads overholder de nye persondataregler. De regler gælder nemlig stadigvæk. Også selv om man har outsourcet opgaver til udlandet,” siger han.

Fremtiden er netværk

Selv vil han gerne bruge sin uddannelse som systemadministrator i en mindre eller mellemstor virksomhed. Senere – om en fem til 10 år – kunne han godt se sig selv arbejde som systemkonsulent.

Men indtil da skal han holde balancen mellem studierne og rollen som familiefar, en udfordring som de færreste af studiekammeraterne har i hverdagen. I stedet for at gå direkte til lektielæsningen efter undervisningen prioriterer Asbjørn Hoffskov – med egne ord – ”benhårdt” på at være til stede i familien, indtil ungerne er puttet om aftenen, hvor han så åbner bøgerne.

”Og det gør måske også, at jeg skal bruge lidt ekstra tid på at overkommer stoffet, når jeg skal læse.”

Samtidig kommer man heller ikke uden om, at det kan mærkes i familiens økonomi, at han er gået fra en månedsløn til SU.

”Så man er nødt til at have familiens støtte. Men nu havde fruen i huset været i gang med studierne inden, så vi vidste, hvordan økonomien så ud. Og at det kunne lade sig gøre økonomisk,” siger Asbjørn Hoffskov.

 

Asbjørn Hoffskov
Kort om Asbjørn Hoffskov

Navn: Asbjørn Hoffskov

Alder: 38 år.

Familie: Gift og har to børn

Uddannelse: I færd en uddannelse som IT-teknolog på UCN (University College Nordjylland)
LinkedIn

Lige nu er Asbjørn Hoffskov i gang med andet semester af den nuværende udgave af IT-teknologuddannelsen, der for tiden er opdelt i to spor. Dette bliver ændret med den nye studieordning. Foto: Anders Strøm Møller – sphotograhy.dk