Departementschef Martin Præstegaard og Casper Schrøder foran Forligsinstitutionen

Forhandlere og medier taler løbende sammen. Her er det departementschef Martin Præstegaard fra Finansministeriet, der natten til onsdag får lidt luft og en snak med DR-korrespondent Casper Schrøder foran Forligsinstitutionen, mens CFU-forhandlerne sidder inde bag ved og tygger på arbejdsgivernes midnats-ultimatum.

Spin. Halve udspil. Brud på fortrolighed. Flere medier har på trods af tavshedspligten fået adgang til en del af det materiale, der blev forhandlet om i Forligsinstitutionen natten til onsdag.

Blandt andet kunne TV2 News kort efter forhandlingernes deadline ved midnat berette om et nyt udspil og ”ultimatum” fra Sophie Løhde – og det skete stort set samtidig med at Rita Bundgaard, Flemming Vinther og de andre statslige forhandlere havde fået tilbuddet i hånden. 

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man det ene øjeblik får stukket et forhandlingstilbud i hænderne i Forligsinstitutionen, og det næste sekund ser man medierne omtale de selvsamme papirer, man ikke engang har nået at diskutere med sit bagland endnu. 
Lyder den hårde kritik fra chefforhandler Flemming Vinther i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Mens nogle medier kun viderebringer, hvad arbejdsgiverne tilbød, har Jyllands Posten torsdag fået oplysninger om noget af teknikken bag, altså hvad der lå bag Løhde og Finansministeriets formuleringer om ”8 pct. mere i løn” og garanti for spisepause til alle grupper.

 

Rød klud i hovedet

Prisen var en stribe nye og uspiselige krav for lønmodtagerne, skriver JP. Krav, som kom kort før forligsmandens deadline tirsdag midnat, hvilket var en rød klud i hovedet på lønmodtagerne. Det fortæller flere fra forhandlingslokalet til JP Finans, som er i besiddelse af de statslige arbejdsgiveres afviste udspil.

- Betalingen blev pludselig meget høj, og det var helt utilstedeligt, at de kom med en lang liste med flere nye krav på det tidspunkt i forhandlingerne,« lyder det fra en central kilde i forhandlingerne, til JP.

Forhandlerne var ifølge avisen især forargede over, at man ville erstatte den såkaldte månedsnorm med en kvartalsnorm. Det vil betyde, at arbejdsgiveren har større mulighed for at øge arbejdstiden, når der er travlt, og sænke den senere uden at kompensere med overtidsbetaling, så længe det hele afvikles inden for den aftalte normperiode. I udspillet indgik bl.a. også en senere udbetaling af genetillæg og ændringer i reglerne for fridage samt en fjernelse af loftet over en højere ugentlig arbejdstid på særaftaler. Samtidig skulle en større andel af lønkronerne gå til individuelle forhandlinger, og den såkaldte reguleringsordning kom også i spil igen.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) tager ifølge avisen skarpt afstand fra lækket af oplysninger og mener, at folk, som forsøger »at ødelægge forhandlingerne og kaste Danmark ud i en storkonflikt«, må stå bag.

Parterne mødes til nye forhandlinger igen fredag. Hvis forligsmanden erklærer sammenbrud, kan en storkonflikt træde i kraft på 5. dagen. 

Læs også
Forligsmanden udsætter konflikt for 2. gang

- Vi løber så stærkt, vi kan, Sophie Løhde

”Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man det ene øjeblik får stukket et forhandlingstilbud i hænderne i Forligsinstitutionen, og det næste sekund ser man medierne omtale de selvsamme papirer.”

Flemming Vinther.

Hele interviewet med Flemming Vinther kan ses på TV2 Play, hvis man har abonnement på News. Et udklip kan ses her    

Læs også om #OK18 arrangementet skulder ved skulder 20 april