Som butiksansat skal du have lige så meget ud af helligdagene som alle andre, selv om du ikke holder fri. Derfor er der i din overenskomst særlige regler for søgnehelligdage og helligdage.

Så hvis du skal på arbejde store bededag, kr. himmelfartsdag, pinsedag, 2. pinsedag eller grundlovsdag, så skal du være opmærksom på, at du har ret til at holde fri en anden gang. Og at du har ret til fuld løn – også for de timer, du skal arbejde mindre.

Som ansat i Matas er du dækket af butiksoverenskomsten med Dansk Erhverv Arbejdsgiver. Se her, hvor meget den giver dig ret til at blive reduceret i arbejdstid, hvis du er på arbejde en af de nævnte dage:

Arbejder du over 10 timer, reduceres du med 3,5 timer

Arbejder du over 20 timer, reduceres du med 4,5 timer

Arbejder du over 25 timer, reduceres du med 5,5 timer

Arbejder du over 30 timer, reduceres du med 7,0 timer

Arbejder du 37 timer, reduceres du med 7,5 timer

OBS: Ny aftale om udskydelse af dine reduktionstimer

Vil det passe dig bedre at holde fri i en anden arbejdsplanperiode? Det er nu blevet muligt at udskyde dine reduktionstimer til en anden arbejdsplanperiode, hvis du og din arbejdsgiver kan blive enige om en aftale. Aftalen kan være på dit initiativ eller på din arbejdsgivers.
 
Dette skal være opfyldt, når du indgår en aftale:
Du skal have været ansat mindst 3 måneder. Aftalen skal være skriftlig og skal indgås for hver planperiode, der er reduktionstimer, der udskydes. Det skal fremgå af aftalen, hvornår de udskudte reduktionstimer skal afholdes og der skal tages hensyn til dine ønsker for hvornår timer skal afvikles. Reduktionen skal ske i hele dage, medmindre du ønsker noget andet og din arbejdsgiver accepterer dette. Hvis du fratræder, før du når at afvikle de udskudte reduktionstimer, er der indgået aftale om, hvordan de i så fald skal udbetales. Du kan få en kopi i din lokale HK-afdeling af den aftale, der gælder for dig.

Er du i tvivl?

Spørg din tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har fået den rette reduktion i din arbejdstid. Du er også altid velkommen til at kontakte din lokale HK-afdeling på tlf. 7011 4545. Her kan du sammen med en medarbejder få hjælp til at gennemgå din vagtplan.