I løbet af de seneste fem år har kommunerne ifølge Finansministeriet ladet 14,4 milliarder kroner til velfærd ligge ubrugte hen. Det skriver Jyllands-Posten.

De mange uforløste velfærdsmilliarder kan henføres til den budgetlov, den daværende S-regering indførte i 2012. Budgetloven betyder, at der vanker økonomiske sanktioner til kommunerne, hvis der bruges flere penge på service end aftalt med regeringen.

Frygt for sanktioner

Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen (S), forklarer, at det er frygten for sanktionerne i budgetloven, der holder borgmestrene fra at bruge de penge, der er aftalt på kommunal service.

- Vi er så panisk angste for at komme til at genere hinanden, siger hun til Jyllands-Posten.

Kommunernes underforbrug, der svarer til 2,9 milliarder kroner i hvert af årene 2013-2017, betyder ifølge beregninger fra tænketanken Kraka, at kommunerne kunne have ansat 4.500 medarbejdere ekstra på fuld tid, hvis de ellers havde turde bruge de afsatte penge.

Artiklen er opdateret 02. maj 2018