HK.dk logo

De er klar til de nye persondata-regler

08. maj 2018  |  HK Privat  | 

25. maj træder nye regler for håndtering af personfølsomme oplysninger i kraft. Fem medlemmer fortæller, hvordan de har forberedt sig på de nye regler, som udspringer af en EU-forordning.Inge Merethe Foli

Inge Merethe Foli, HR-medarbejder

Kender du til persondataforordningen?
Ja, på et overordnet niveau, men ikke i detaljen - det gør min projektleder.

Hvad synes du om ændringerne?
Det er rigtig fornuftigt, at vi skal beskytte vores ansattes persondata. I starten tænkte jeg, at arbejdet med det var uoverskueligt, men nu er det mindre komplekst. Og jeg er fortrøstningsfuld.

Hvordan har det været at arbejde med det?
Det var lærerigt at få nedskrevet vores arbejdsopgaver og -processer, og det betyder faktisk, at vi nu bedre kan dække hinanden ind, fx ved sygdom. Vi har også fået ryddet op og slettet en masse oplysninger, som vi ikke havde brug for.

Sidse Rølle Jakobsen

Sidse Rølle Jakobsen, bladsekretær

Hvad kender du til indholdet i persondataforordningen?
Jeg er tovholder på ændringen og tilretningen af arbejdsgangene i min afdeling, derfor er jeg også godt inde i stoffet.

Kan du forstå, at nogle er bekymrede?
Jeg kan godt forstå, at det kan virke helt vildt voldsomt og skabe utryghed eller frustration blandt dem, der ikke er dybt nede i materien. Jo mere vi ved om noget, desto mere åbne er vi ofte over for det. Men uanset hvor meget vi ved, så skal alle parter nu til at omstille sig i en eller anden grad. Og nogle ting vil blive tungere, afhængigt af hvor stramt reglerne bliver fortolket.

Hvordan har du det med ændringerne?
Af hensyn til borgerne forstår jeg godt behovet for at ændre reglerne om persondata. Men jeg er i tvivl om, hvorvidt det er helt tilpas eller måske er for strammer-agtigt.

Pia Skjærris

Pia Skjærris, bogholder


Hvad kender du til persondataforordningen?
Jeg kender forordningen rimeligt godt. For så vidt er der ikke noget nyt under solen. Reglerne har eksisteret i mange år. Nu er der bare strammet op, og så er edb skrevet ind i det eksisterende.

Skal I så ikke ændre noget?
Jo da. Det er større arbejde end som så at få alting på plads. Jeg har ansvaret for at implementere ændringerne hos os. Det er spændende, men det er en stor mundfuld, for du er nødt til at vide, hvad du laver. Det dur ikke at have hovedet under armen.

Hvordan er du blevet forberedt?
Jeg var på et femdages kursus hos HK i november, hvor jeg også fik en masse redskaber. Jeg har fx lært at lave datastrøms- og konsekvensanalyser.

Hvordan har du det med ændringerne?
I det hele taget tænker jeg, at ændringerne er naturlige, når vi holder dem op imod det stadie, vi er på inden for data. Vi er nødt til at have fokus på sikkerheden, både i forhold til identitetstyveri og hackere, som kan bruge vores oplysninger til noget lyssky.
Emil Hahn Pedersen

Emil Hahn Pedersen, it-arkitekt


Arbejder du med persondata?
Sammen med jurister og specialister er det min rolle at sikre, at vi, vores partnere og leverandører arbejder i overensstemmelse med persondataforordningen.

Hvad mener du om forordningen?
Alle har et medansvar for datasikkerhed - også den enkelte medarbejder. Men i det her tilfælde er situationen og lovteksten så kompleks, at almindelige medarbejdere, som sidder med personhenførbare data, ikke har en chance for at vide, hvordan de skal forholde sig. Derfor er det virksomheden, der sammen med it-ledelsen og jurister bør formulere guider til, hvordan fx HK'erne skal forholde sig til personhenførbare data. Det er ikke den enkelte medarbejders ansvar at sikre overholdelsen af persondataforordningen. Selvfølgelig vil jeg anbefale, at alle medarbejdere sætter sig ind i det, men en virksomhed kommer ikke i mål ved at overdrage ansvaret til medarbejderne. Langt, langt fra.

Hvordan har du det med ændringerne?
Det er svært at argumentere imod, at virksomheder skal behandle folks personlige data forsvarligt.
Katinka Vibe Lauritzen

Katinka Vibe Lauritzen, sekretær og salgssupporter


Hvad kender du til persondataforordningen?
Jeg har opsøgt en masse viden, men jeg synes, det har været svært at få et indblik i, hvad det præcis kommer til at betyde for os - både som privatpersoner og fagpersoner. Så jeg kender ikke så meget til det, som jeg gerne ville.

Hvordan har du det med ændringerne?
Der har været nogle sager, der tyder på en meget lemfældig omgang med persondata, så jeg synes, det er tiltrængt. Det er kritisk, når ens data bliver offentliggjort eller misbrugt. Det lyder, som om konsekvenserne bliver voldsomme, og det er måske nødvendigt, hvis loven skal respekteres.

Føler du dig godt klædt på?
Jeg har tillid til, at jeg er godt klædt på den 25. maj.

Digitalisering Jura

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk