- Jeg kan stadig vågne om morgenen og have det ret skidt. Men så snart, at jeg kommer ned i butikken, er det væk, fortæller Steffen, da han en formiddag tager imod i Løvbjerg i Nykøbing Mors, hvor han er i gang med en uddannelse til salgsassistent.

 

Steffen Rettig er 26 år og har været voksenlærling i butikken siden august 2017.  Men vejen til at tage en uddannelse har ikke været nem.

 

- Jeg har altid haft det svært med at gå i skole. Men det var som om, at en studenterhue skulle man bare have. Så efter folkeskolen startede jeg på handelsskolen, og jeg fik også huen. Men bagefter blev jeg ramt af en depression, fortæller han.

 

Måtte droppe uddannelse

Steffen gik i gang med en uddannelse til markedsføringsøkonom men måtte opgive, og da han bagefter kom på landbrugsskole for at uddanne sig til gartner, ramte han bunden, som han selv udtrykker det.

 

Angst og et meget lavt selvværd gjorde, at han igen måtte stoppe med studierne. I stedet kom han i samtaleterapi hos en psykolog og ind under Grøn Mors, der er et aktiveringstilbud under Projekthuset for ledige borgere i Morsø Kommune. 

 

I maj for to år siden startede Steffen i arbejdsprøvning hos Løvbjerg i Nykøbing Mors. Han skulle være i butikken tre gange om ugen fra kl. 10 til 12. Et timetal, der langsomt blev sat op. Og sommeren sidste år blev han tilbudt at blive voksenlærling af købmand Bjarne Smedegaard.

 

Bjarne Smedegaard og Steffen Rettig, Løvbjerg, Nykøbing Mors

- Arbejdet i butikken betyder sindssygt meget for mig. Jeg føler, at jeg er en del af noget og, at jeg bliver værdsat og er god til det, jeg laver, fortæller Steffen Rettig (til højre), der her ses i samtale med købmand Bjarne Smedegaard (til venstre).

 

Klarede springet

- Jeg kunne se, at der var noget potentiale i Steffen. Han havde været ungarbejder i en brugs, og jeg kunne lige fra starten mærke, at han gerne ville tage fra. Jeg var bevidst om at blev det for meget, kunne Steffen knække, så det blev der taget hensyn til. Men omvendt havde han godt af at prøve at springe ud i tingene, fortæller Bjarne Smedegaard.

 

Steffen tog udfordringen op, og selv om han ikke er fri af sine problemer, går det støt og roligt fremad.

 

- Jeg kæmper stadig med angst og lavt selvværd. Der er dage, hvor jeg føler, at jeg ikke er noget værd. Men der er Bjarne og kollegerne rigtigt gode til at bakke op, fortæller Steffen og fortsætter:
 
- Arbejdet i butikken betyder sindssygt meget for mig. Jeg føler, at jeg er en del af noget og, at jeg bliver værdsat og er god til det, jeg laver.
 
- Jeg bor sammen med min kæreste Anne Sofie og min datter Dicte på fem år, og det betyder noget, at jeg har noget at fortælle om de spændende ting, jeg har lavet på jobbet, når jeg kommer hjem, forklarer han.

 

Steffen Rettig har lige været på sit andet skoleophold på Mommark Handelskostskole på Als og kom hjem med fem 10-taller for henholdsvis hjemmeopgave, produktkendskab, klassearbejde, test og samlet karakter for skoleopholdet.

 

- Hvis du havde sagt til mig, inden jeg kom i lære, at jeg kunne finde ud af det med skole, så havde jeg ikke troet på det, siger Steffen med glæden strålende ud af øjnene.

 

Viser socialt ansvar

For købmand Bjarne Smedegaard handler det ikke om arbejdskraft men social ansvarlighed, når han tager mennesker ind i arbejdsprøvning.

 

- Vi har et godt samarbejde med jobcentret og Grøn Mors, og derfor får vi også tilbudt arbejdskraft. Men vi tager kun ind i begrænset omfang, ellers kan man ikke gøre det ordentligt. Og arbejdskraften er ikke det primære. Den kan du ikke regne ind nogen steder, for der vil være ustabilitet i starten og indføring i arbejdsopgaver, som kræver tid, siger han.
 
- For mig er der tale om et socialt ansvar. Det, at man har noget at stå op til, en normal hverdag, det er der rigtigt mange, der efterspørger. Og når det lykkes for dem, vi tager ind, at overvinde nogle problemer, så gør det mig mega glad, fortsætter han.
 
- Vi kan selvfølgelig ikke beholde alle, vi får i arbejdsprøvning, men vi har flere, der er kommet ind som Steffen, som i dag er gode og ansvarlige medarbejdere i butikken, fortæller han.

 

Praktikanter må ikke være billig arbejdskraft

Susanne Sommerlund, formand for HK Handel MidtVest, glæder sig over det gode forløb, Steffen Rettig har oplevet i arbejdsprøvning hos Løvbjerg i Nykøbing Mors med efterfølgende læreplads.


Hun understreger, at virksomhederne, når de tager praktikanter ind, skal være særligt opmærksomme på det sociale ansvar, de påtager sig. 


- Praktikanter skal ikke bare være billig eller gratis arbejdskraft, man skal sætte sig ind i personens udfordringer og være klar til at hjælpe i det omfang, det kræves, siger hun og fortsætter:

- Et godt eksempel er som her, hvor Bjarne Smedegaard tager socialt ansvar for sine medarbejdere, der er i arbejdsprøvning. Han er med til at give dem en hverdag, så de har noget at stå op til, og flere ender med at være værdsatte medarbejdere i butikken.
 
Artiklen er opdateret 17. maj 2018