Rigtig mange unge dimitterer i denne tid fra uddannelsesinstitutionerne. Og så går jagten på drømmejobbet ind. Flere virksomheder lokker med fine ord i ansættelseskontrakterne, der får aftalen med den unge til at lyde som en god og rimelig start for en nyuddannet. Desværre er der dog mere tale om løndumping.

- Vi har henvendelser fra mange unge, der får en kontrakt, hvor ord som trainee eller graduate indgår. Virksomhederne argumenterer med, at de har brug for at se den nyuddannedes kompetencer an. Men selv om det måske lyder rimeligt, så er det ikke andet end dårlige løn- og arbejdsvilkår pakket ind i smarte ord, lyder det fra Søren Sørensen, formand for HK Privat Østjylland.

Trainee- eller graduateforløb findes ofte i brancher som spedition og ejendomsmæglere og blandt sælgere og de strækker sig måske over to år. Lønnen kan være det halve af, hvad kollegaerne tjener, men man laver reelt samme arbejde og bliver stillet til ansvar for sit arbejde, på lige fod med kollegaerne, der tjener det dobbelte. Der er heller ikke en uddannelsesansvarlig tilknyttet og derfor er der ikke tale om andet end ord der betyder ’dårligere løn’, mener HK Østjylland. Derfor opfordrer fagforeningen de unge til at få tjekket ansættelseskontrakten, inden de skriver under.

- Har man først skrevet under på en aftale, så hænger man på den. Og det er en rigtig ærgerlig start på arbejdslivet, hvis man skal gå i en lang periode og vide, at man ikke får den løn og de arbejdsvilkår, som man reelt har krav på. Det kan godt være, at det er tillokkende lige når man bliver ansat, men de unge skal huske at tænke frem i tiden og spørge sig selv, om de synes, det er rimeligt at lave samme arbejde, men til en langt lavere løn, end kollegaerne, siger Søren Sørensen.

Svært at finde drømmejobbet

Som nyuddannet vil man gerne have drømmejobbet og ansættes i store og anerkendte virksomheder, der ser godt ud på CV’et. Det er noget af det, HK Østjylland hører fra de unge, der har skrevet under på kontrakterne. Men mange skriver også under, fordi det er den eneste måde at få drømmejobbet på.

- Jeg kan sagtens forstå, at man gerne vil have et job og derfor er villig til at gå lidt på kompromis til en start. Men man skal ikke gå så meget på kompromis, at man bliver direkte snydt, siger Søren Sørensen, der også opfordre forældre til at rådgive de unge om at henvende sig til fagforeningen for at få hjælp.

HK Østjylland har kontakt med de fleste medlemmer i forbindelse med, at de dimitterer, og her tager konsulenterne en snak med de unge om, hvad de skal være opmærksomme på, når de søger arbejde.

- Vi ringer til dem og spørger, hvad vi kan hjælpe dem med, for vi ved, at det kan være en udfordring at overskue rettigheder og pligter, når man er ny på arbejdsmarkedet. Vi taler også om, at det er rigtig vigtigt, at de får HK til at læse ansættelseskontrakten igennem, inden de skriver under. Der er mange love, regler og retningslinjer, man skal tage højde for, og der kan faktisk stå rigtig meget mellem linjerne i en ansættelseskontrakt, siger Dennis Frandsen, ungdomskonsulent i HK Østjylland.

Han har selv talt med unge, der lod sig lokke og senere fortrød.

- Det første stykke tid er man både ny i jobbet og nyuddannet. Men der går ikke længe, inden man finder ud af, at man kun er trainee eller graduate, når det handler om løn. Og så er drømmejobbet lige pludselig ikke en drøm alligevel, siger Dennis Frandsen.

Har du brug for at få tjekket din ansættelseskontrakt så kontakt HK på 70 11 45 45. På HK.DK, kan du læse om alt det, du skal vide, når du skal ansættes i et job: https://www.hk.dk/raadogstoette/ansaettelse

 

DU FÅR HJÆLP TIL AT FINDE OG SØGE JOB

Du kan få personlig sparring på din ansøgning og dit cv af vores specialister på området. Du skal bare sende dine dokumenter til os, så vil du blive kontaktet af en vejleder hurtigst muligt.
Er du på udkig efter nyt job? Så tilmeld dig HK Jobbørs – uanset om du er i job eller ledig. Her hjælper vi hver dag arbejdsgivere over hele landet med at finde de helt rigtige HK’ere til spændende stillinger. Tilmeld dig nu, så du kan komme i betragtning, når der kommer nye jobs, der matcher dine kompetencer.