Plejer du at arbejde seks timer dagligt, skal du kun arbejde tre timer den 5. juni. Plejer du at arbejde otte, skal du kun være på arbejde i fire timer.

Så glem alt om, at du som tandklinikassistent har fri kl. 12, sådan som mange tror. Hvornår du har fri, afhænger helt og holdent af, hvornår du plejer at møde ind på arbejde, og hvad du aftaler med din chef:

Du kan enten aftale, at du kommer den halve tid på selve Grundlovsdag, eller også kan I aftale, at du holder fri et tilsvarende antal timer en anden dag.

Ved den seneste overenskomstforhandling for tandklinikassistenter mellem HK/Privat og Tandlægeforeningen i 2017 blev der nemlig aftalt nyt i § 6, stk. 1, som nu hedder:

”Der kan lokalt mellem den enkelte medarbejder og klinikken indgås aftale om, at frihed på grundlovsdag kan placeres på en anden dag. Opnås der enighed om dette, aflønnes som på en normal hverdag.”

Det er HK/Privats opfattelse (fortolkning), er nu da Grundlovsdag aflønnes som en normal hverdag, så vil friheden Grundlovsdag også være en halv normaldag og har altså ikke noget med et bestemt klokkeslæt at gøre, fx kl. 12.00.

Kontakt din lokale HK-afdeling, hvis du har spørgsmål.