50 procent

- På en række arbejdspladser kan I blive dækket af overenskomst, hvis blot en enkelt eller to personer mere melder sig ind i HK, fortæller Kirsten Estrup Madsen, der er formand for sektoren HK Privat i Nordjylland.

Derfor besøger sektorens folk i juni 2018 en række virksomheder i Nordjylland indenfor transportbranchen.

- Det springende punkt er netop 50 %. Hvis flere end 50 % af medarbejderne på din arbejdsplads er organiserede hos os, træder overenskomsten i kraft. Det indebærer en række forbedringer i dine daglige løn- og arbejdsforhold, forklarer formanden.

HK Privat besøger virksomhederne for at komme i dialog med medlemmer og potentielle nye medlemmer. HK Privat vil gerne fortælle om fordelene for den medarbejderne, når 50 % eller derover er medlemmer af fagforeningen.

HK får ofte spørgsmålet:

”Hvorfor er det så vigtigt, at min arbejdsgiver følger overenskomsten? ”

 - Jo, det er vigtigt, fordi en overenskomst ikke blot kan opsiges eller ændres. Overenskomsten giver mindre eller større forbedringer, for eksempel frihed under barns sygdom, fritvalgskonto, barsel, den 6. ferieuge, selvvalgt uddannelse og meget andet. Det fortæller Kirsten Estrup Madsen.

Hun går også imod den opfattelse, at det er synd for arbejdsgiveren, at han eller hun skal følge overenskomsten. ”Vi har det jo godt nok”, siger nogle medarbejdere.

-  Men nej, det er ikke synd for arbejdsgiveren. Han eller hun har selv valgt at organisere sig i en arbejdsgiverforening, påpeger Kirsten Estrup Madsen.

- Derfor er det naturligt, at arbejdspladsen bliver dækket af overenskomst – sådan gør vi i Danmark. Det er den danske model.