Susanne Danø

Susanne Danø trives i sit job, hvor hun har ansvaret for de otte jurastuderende, der sidder i Forbrugerrådets juridiske afdeling. Arkivfoto: Ulrik Jantzen

Med en studentereksamen og en HH i bagagen færdiggjorde Susanne Danø i 1990 sin uddannelse på Håndarbejdets Fremmes Seminarium. Men drømmen om at blive voksenunderviser i håndarbejde blev hurtigt sat på standby.

- Jeg havde en drøm om at leve af min hobby. Sådan blev det ikke. Jeg havde svært ved at få oprettet de kurser i håndarbejde, der skulle til for at få det til at løbe rundt, så jeg skulle finde noget andet at lave og søgte højt og lavt og fandt til sidst et job som timelønsvikar, fortæller 52-årige Susanne Danø.

Vikariatet var i en sekretærstilling på Hvidovre Hospital. Siden blev hun fastansat som sekretær for den administrerende oversygeplejerske og var blandt andet først i 1990’erne med til at starte den psykiatriske afdeling op på hospitalet.
- Jeg lavede det samme som de uddannede sygeplejerskesekretærer, men jeg fik mindre i løn, husker Susanne Danø.

Fuld uddannelse - uden en eneste dag på skolebænken

Derfor skulle der heller ikke meget overtalelse til, da oversygeplejersken en dag foreslog, at hun prøvede at få sidestillet sin erhvervserfaring med den daværende uddannelse til sygeplejerskesekretær.

- Jeg fik godkendt min erhvervserfaring og teoretiske kunnen og fik papir på uddannelsen uden overhovedet at skulle tage mere uddannelse, siger Susanne Danø.

Hun forklarer, at det i sin tid foregik ved, at uddannelsesstedet vurderede den teoretiske kunnen, mens det faglige udvalg, som bestod af repræsentanter fra arbejdsgivere og fagforeninger, vurderede den praktiske side af sagen. Siden 2015 foregår det ved, at man får lavet en realkompetencevurdering (RKV) på den institution, uddannelsen bliver udbudt på.

- Det er vokset derfra. Det har bragt mig videre i de sekretærjob, jeg har haft siden, siger Susanne Danø og forklarer, at hun i dag er koordinator i Forbrugerrådet Tænk og har ansvaret for otte jurastuderende, som sidder i den juridiske rådgivning.

- Jeg måtte sætte drømmen til side, men det er ikke noget, jeg græder snot over. Det er tilfældigheder, der har gjort, at jeg er, hvor jeg er i dag. Og dem er jeg glad for - altså tilfældighederne, siger Susanne Danø.

Til spørgsmålet om, hvorvidt hun kunne forestille sig at få lavet en realkompetencevurdering i dag, svarer hun:
- Jeg har ikke nogen overvejelser om at forlade Forbrugerrådet Tænk. Men hvis jeg absolut skal ud at søge job igen, så tænker jeg ikke, det er nødvendigt for mig at få papir på det, jeg kan i dag. Mine erfaringer går jo ikke fløjten, dem har jeg med mig, uanset om jeg har papir på dem eller ej. Jeg må bare tale min sag, siger Susanne Danø.

Hun fortæller, at håndarbejdet ikke er lagt på hylden, men det bliver kun dyrket på hobbyniveau, blandt andet når barnebarnet skal have nyt.

Få vurderet dine realkompetencer

Overvej, hvad du vil. Orienter dig i fag og uddannelser på www.ug.dk og www.hk.dk/fagligudvikling. 
Få hjælp og sparring på HK’s Karrieretelefon alle hverdage kl. 13-16 på tlf. 33 30 44 60 - de kan også fortælle dig om dine muligheder for at få økonomisk støtte.
Sæt ord på det, du kan. Saml alle relevante dokumenter i www.minkompetencemappe.dk.
Tilmeld dig realkompetencevurdering rel="noopener noreferrer" på www.efteruddannelse.dk.

Få inspiration til din uddannelse
Medlemmerne i HK/Privat arbejder primært inden for 13 fagområder.
www.hk.dk/fagligudvikling har vi lavet en side, hvor du kan finde relevante uddannelser for hvert fagområde.

Økonomien, mens du uddanner dig
Med en realkompetencevurdering (RKV) kan du tage alt fra en ungdoms- til en videregående uddannelse. Men dine vilkår afhænger af, hvor og om du arbejder.
Hvis du er så heldig at være ansat et sted med overenskomst, kan du søge kompetencefonde. Som udgangspunkt dækker de mellem 85 og 100 % af dit løntab samt kursusudgifter. Det kan HK’s Karrieretelefon hjælpe dig med at finde ud af.

Har din virksomhed ikke overenskomst, skal du spørge din leder, om de vil give dig fri og betale. Hvis ikke, så er det selvfinansiering.
Er du ledig, skal du ansøge om at få lov at tage uddannelsen som seks ugers jobrettet uddannelse.

Kilde: uddannelseskonsulent i HK/Privat Britta Appel