Glæden, lettelsen og begejstringen lyste ud af forsamlingen på godt 40 nyudklækkede kontormedarbejdere, da HK Hovedstaden holdt reception for alle de elever, der netop har været oppe til deres afsluttende fagprøve. Champagnen stod klar sammen med kransekagen og andre lækkerier på det fine bord, som fagforeningen havde dækket op.

Et kæmpe tillykke til eleverne lød fra Winnie Axelsen, der er formand for HK Kommunal Hovedstaden og som i dagens anledning optrådte på video, da receptionen faldt sammen med Folkemødet på Bornholm:

– Nu skal I ud og have det fedeste job. Og jeres kolleger venter på jer. For gennemsnitsalderen blandt HK'erne er efterhånden så høj, at det at få nye unge nye HK'ere ind er en stor drøm for mange af jeres kolleger, sagde hun.

Og så opfordrede hun eleverne til at holde fast i deres drømme:

– Arbejdsmarkedet forandrer sig i dag hurtigere end nogensinde. Det betyder, at I kommer til at leve i en verden, hvor der er fuld knald på digitalisering, automatisering, robotter, kunstig intelligens osv. Og I er bare SÅ velfunderede, fordi I har nysgerrigheden og lysten til at være en del af det. Så det der med at drømme – bliv ved med det.

Elevreception 2018

Livslang uddannelse er en forudsætning

Winnie Axelsen glædede sig også over, at unge i dag er klar til både efter- og videreuddannelse. For i en foranderlig verden er det vigtigere end nogensinde, som hun påpegede:

– Livslang uddannelse er afgørende for, at I kan få de nye, spændende arbejdsopgaver, som venter i det offentlige. Og I skal ikke bare sidde og vente på opgaverne. I skal selv træde frem og bede om at få de interessante arbejdsopgaver, som I drømmer om.

HK's tillykke til eleverne bød derefter på en grundig gang motivation og snak om, hvordan man fastholder dén i sin dagligdag og i sit arbejdsliv. Det var den anerkendte foredragsholder, Jan kjær Nielsen, der leverede et energisk oplæg om, hvordan vi gør hinanden bedre og sammen øger arbejdsglæden. Og til sidst sendte stand-up komikeren Mikkel Klint Thorius alle de nye kontormedarbejdere på weekend med et godt grin.

Elevreception 2018

Vi har fået en enorm bagage med

To af de nyuddannede, der deltog i receptionen, fortæller her om deres elevtid og deres planer for fremtiden.

Mette Maria Geisler, 33 år, Københavns Kommune:

Det er så skønt at være her. Jeg har det helt vildt godt. For hvor er det dog fedt at være færdig. Og det er dejligt at tænke på, at jeg nu har fået en kæmpe bagage med, som jeg skal ud og bruge. I dag er jeg lykkelig for, at jeg valgte offentlig administration. For det har givet en fantastisk indsigt i en masse lovgivningsstof, som jeg synes er rigtig spændende.

Ud over at have fået en bunke konkret viden har min uddannelsestid også gjort mig klog på, hvordan man arbejder i en politisk styret organisation. Og fordi jeg har været i Jobcentret i Skelbækgade ved jeg nu også, hvad det vil sige at arbejde på en stor arbejdsplads med over 200 medarbejdere.

Planen herfra er at søge et job i det offentlige. Jeg kan rigtig godt lide kontakten med borgerne og er åben over for, om mit fremtidige job ligger i stat eller kommune. Hvor jeg havner henne afhænger af, hvilke job der bliver slået op her i den kommende tid. Jeg er allerede begyndt at søge, men der er flere ansøgere end der er job, så det er ikke så nemt. Til et af de job, jeg har søgt, var der 133 ansøgere. Så konkurrencen er hård. Men min kontrakt med Københavns Kommune udløber først 31. august, så jeg skal nok finde noget.

Mit drømmejob er et, der blander noget administrativt, noget med udvikling af arbejdsgange og processer og noget med borgerkontakt. Det vil passe mig fint, da jeg godt kan lide, at opgaverne veksler over arbejdsdagen, så man både kan være i front ved borgerne, men også trække sig tilbage og nørde med processer.

Uddannelsesmæssigt vil jeg ikke afvise at næste skridt bliver en Kommunom-uddannelse. Men det kommer jo helt an på indstillingen hos min kommende arbejdsplads og chef.

I min elevtid har jeg også været formand for elevudvalget i BIF – Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, hvor Jobcentret hører under. Nu har jeg sluppet det, men håber meget, at de nye elever bærer det videre, og at sammenholdet mellem eleverne kan fortsætte. For det er vigtigt. Både i forhold til vidensdeling, men også fordi vi bliver færre og færre elever, og der derfor er brug for at få sat mere fokus på kontoruddannelsen.

Chris Andersen, 27 år, Egedal Kommune:

Jeg har lige været oppe til fagprøven og er begyndt at lede efter job. Der er ikke så mange job at søge lige nu, men jeg håber, der viser sig noget i Egedal i løbet af det næste par måneder. Jeg kan godt lide at arbejde i kommunen og vil helst blive her, hvor jeg er udlært. Men nu må vi se. Jeg søger, hvad der er at søge.

Jeg har lært en masse i min praktiktid, og synes at jeg ved lidt om det hele. Så nu vil jeg gerne dykke ned i et enkelt område og specialisere mig lidt mere. Måske på miljøområdet. Jeg var i afdelingen for teknik og miljø det første år af min læretid, og synes, det var rigtig spændende. Også fordi der var meget ud-af-huset arbejde. Det var sjovt.

Under min uddannelse her har jeg lært en masse om sagsbehandling, og hvordan man løser konflikter med borgerne og vejleder dem bedst muligt. Det handler blandt andet om at kunne lytte til dem, forsøge at forstå dem, og derefter forklare dem tingene, så de også forstår dem.

Mit håb for fremtiden er, at jeg finder et job, der er kendetegnet ved en varieret arbejdsdag. I variationen ligger der ofte flere udfordringer, og det kan jeg godt lide. Det må ikke blive for rutinepræget og ensformigt for mig.

Nu er jeg færdiguddannet, og når jeg ser tilbage, må jeg sige, at Egedal Kommune tager godt hånd om sine elever og behandler dem fint. Men uanset hvor jeg ender henne jobmæssigt, håber jeg, at kunne tage en Kommunom-uddannelse inden så længe. Hvad der derefter skal ske rent uddannelsesmæssigt, må vise sig hen ad vejen. Men at jeg vil blive ved at udvikle mig, er helt sikkert. Det er et stort ønske hos mig.

Elevreception 2018

Alle fotos © Mark Knudsen