Henriette Creutz Fingerhut kan til september gå i gang med første modul af den akademiuddannelse, hun længe har ønsket sig, men ikke haft råd til.

FOTO: STEEN KNARBERG

Kontoruddannede Henriette Creutz Fingerhut har gennem flere år drømt om at videreuddanne sig. Meget gerne noget med coaching, så hun kan gøre en forskel for andre mennesker.

Men som mor til to børn på seks og ni år har budgettet simpelthen været for stramt.

- Jeg har snuset til forskellige muligheder, som har kostet mellem 5.000 og 50.000 kr., fortæller hun over en kop iskaffe på en af juli måneds utallige hede eftermiddage.

- Som børnefamilie kan jeg simpelthen ikke hive så mange penge ud af budgettet. Det kan jeg ikke forsvare, fastslår hun. 

HR er det helt rigtige

Derfor lander det på et overordentligt tørt sted, at Omstillingsfonden har afsat 65 mio. kr. årligt over de næste fire år til at give faglærte og ufaglærte i beskæftigelse et uddannelsesløft. En mulighed Henriette var inde at høre om, da HK Hovedstaden i juni holdt informationsaften for en sal proppet med interesserede medlemmer. 

I løbet af det to timer lange møde blev tilhørerne sat ind i alt det praktiske omkring, hvem der kan få del i midlerne, hvad de kan bruges til, og hvordan man selv kan sammensætte sin drømmeuddannelse. Derudover var der mulighed for at komme rundt og høre nærmere om en række af de uddannelser, man kan vælge.

- Jeg blev vildt inspireret af det møde. Det var blandt andet rigtig fedt at finde ud af, at jeg slet ikke selv skal have penge op af lommen. Og så fandt jeg ud af, hvilken retning jeg skal læse, det var jo forrygende, siger Henriette.

- Jeg var inde at høre om flere forskellige uddannelser, og akademiuddannelsen i HR var helt klart den rigtige for mig. Bagefter talte jeg med hende, der havde fortalt om uddannelsen, og hun spurgte, hvad jeg brændte for. Jeg svarede coaching, og så foreslog hun, at jeg begynder uddannelsen med at tage det valgfrie fag ”Coaching og konflikthåndtering” og bagefter det obligatoriske ”Coaching i organisationen”. På den måde kommer jeg godt ind i rytmen med at studere, og så bliver det nemmere, når jeg skal gennem lidt tungere fag som personalejura.

Henriette fortæller, at hun gik mere end opløftet fra informationsmødet i juni.

- Jeg følte mig helt høj, da jeg kørte hjem. Der var bare nogle ting, som var faldet på plads for mig. Jeg havde det sådan: Yes – hér er min mulighed!

Planen er lagt

En måned efter informationsmødet har Henriette lagt en slagplan: 3. september går hun i gang med sit første modul, som hun kan gå til eksamen i kort før jul. Efter nytår er hun så klar til at begynde på modul nummer to. Hun er nødt til at læse i sin fritid, og derfor skal hun hver anden mandag til aftenundervisning på Københavns Erhvervsakademi i Ballerup.

- Jeg kan se, at et fagmodul koster omkring 5.000 kr. Det vil sige, jeg kan få dækket to moduler om året. Jeg regner med at bruge tre år på det – måske fire – og på den måde kan jeg faktisk få en hel, gratis uddannelse, siger Henriette.

- Jeg har fuld opbakning til projektet hjemmefra. Mine børn synes, det er sjovt, at mor nu også skal til at gå i skole, og min mand synes bare, det er fantastisk. For nu har han gået og hørt på min snak om uddannelse de sidste to-tre år. 

En i mængden

Hvad den nye uddannelse i sidste ende skal bruges til, har Henriette ingen præcis plan for endnu, men hun håber, hun kan komme til at arbejde mere med mennesker.

- Allerførst har jeg bare lyst til at blive klogere. Men jeg vil bestemt kunne anvende nogle af elementerne i mit nuværende job som sekretær. Og så giver det mig nogle muligheder, hvis jeg gerne vil prøve noget andet efter at have arbejdet på kontorområdet de sidste 11 år, siger hun.

- I det område, hvor jeg bor, er vi mange HK’ere om buddet. Vi er vanvittigt mange kontoruddannede sekretærer, og jeg skiller mig ikke nok ud fra mængden. Men det kommer jeg til nu.