Lonni Jakobsen Sonne er glad for HK's hjælp, efter at hun fik smadret benet ved en trafikulykke

43-årige Lonni fik sin uddannelse og sit job i hus imod alle odds

 

- Selv om det hele ser sort ud – så kan det lykkes alligevel, når man har sin fagforening.

Ordene kommer fra Lonni Jakobsen Sonne fra Aalborg, næsten nyudlært som kontorelev med administration som speciale. Lonni har været voksenlærling og fyldte den 22. juli 43 år. Hun har tidligere arbejdet som køkkenassistent og tjener, men ønskede at skifte branche.

17. oktober 2016 var hun på vej til sin læreplads, Talhuset i Aalborg. Lonni kørte på cykel gennem Vingårdsgade. Pludselig blev hun påkørt af en lille skraldevogn af den type, der samler affald ind i gågaderne. Lonni røg af cyklen og i asfalten og kom alvorligt til skade med brud på begge ben. Især det venstre ben var slemt skadet.

Lonni Jakobsen Sonne var indlagt i to en halv måned, heraf en måned på hospital i Aarhus.

 

HK Hjalp Lonni med at færdiggøre elevtiden

I dag er der synlige tegn efter ulykken på venstre ben, hvor Lonni har fået flere operationer. Hun kunne først begynde at støtte på benene i december 2016, og derefter gik det langsomt fremad. Lonni kan i dag gå normalt, men må forvente flere operationer i benet.

Alligevel har hun ikke mistet humøret. For hun overvandt de udfordringer, det gav at være sat ud af spillet længe.

- Jeg fik min uddannelse gjort færdig med HK’s hjælp, siger hun.

Problemet var, at Lonni på grund af sygemeldingen var så længe væk fra sin uddannelse, at hendes uddannelsesaftale var udløbet. Hun stod derfor uden elevplads pr. 1. august 2017, hvor hun skulle have været færdiguddannet.

Så noget måtte der ske, hvis Lonni skulle holde fast i muligheden for en ny karriere.

I begyndelsen af august sidste år blev Lonni Jakobsen Sonne så tilknyttet faglig konsulent i HK Privat Nordjylland, Camilla Krarup. Hun kontaktede Lonnis chef i Talhuset. Camilla Krarup fik chefen, Karen Winther, overtalt til at tage Lonni ind igen. I første omgang til arbejde 16 timer om ugen.

- Chefens velvilje betød meget, og vi havde en fin dialog efterfølgende, fortæller Camilla Krarup.

 

Og så kom jobbet også

Ved årsskiftet 2017/18 sluttede Lonni praktikken i Talhuset og manglede dermed stadig en del af praktikken. Men ved HK’s mellemkomst fik hun lov at færdiggøre sin praktik i skolepraktik på Aalborg Handelsskole på 30 timer ugentligt.

22. maj 2018 kom den positive kulmination på det lange forløb. Den dato bestod Lonni Jakobsen Sonne sin eksamen. Siden har hun søgt arbejde og er netop blevet ansat i en helt ordinær 30 timers stilling i konkurrence med andre ansøgere.

- Jeg er glad - og ovenud tilfreds med HK, siger Lonni Jakobsen Sonne.

Hendes råd til andre, der bliver ramt af sygdom eller ulykke under uddannelsen:  

- Tag kontakt til HK og lad aldrig nogensinde din uddannelsesaftale udløbe. For du har ikke automatisk krav på at komme tilbage, advarer Lonni Jakobsen Sonne.

- Camilla Krarups kamp for mig gav mig troen på, at jeg kunne færdiggøre min uddannelse. Det er jeg dybt taknemmelig for, siger Lonni i dag.