Maj og juni har budt på et utroligt sommervejr. Temperaturerne har matchet - og endda slået - sydens. Det har givet anledning til debat, for når det er så varmt, er det så okay at droppe de lange bukser og hoppe i lettere tøj, som fx et par shorts?

Movia er ét af de selskaber, der kræver, at deres personale ifører sig lange bukser, uanset temperaturerne. Det er en del af den professionalisme og autoritet, som Movia ønsker at udstråle.

 

Men man kan vel godt være præsentabel og professionel, selvom man kommer i afslappet tøj. Eller kan man det?

HK Sjælland har taget temperaturen på beklædningsdebatten og spurgt nogle medlemmer, hvilke skrevne og uskrevne regler de har på deres arbejdspladser.


Shorts eller habit i Arbejdernes Landsbank?

- Faktisk begge dele, og rejsen hertil har ikke været kort og uden bump. Ifølge beklædningspolitikken skal bankens ansatte være bevidste om forventningerne til deres fremtræden i deres respektive jobfunktion, hvilket skal afspejles i deres fremtræden – såvel påklædning som udseende i øvrigt.

For 25 år tilbage var beklædningspolitikken langt mere striks og krævede skjorte og slips til alle kundemøder. Dengang var man ikke bleg for at håndhæve den, hvis nogle faldt udenfor, fortæller Lasse Thorn, fællestillidsmand hos Arbejdernes Landsbank. 
Portræt af Lasse Thorn 

Fra dengang til nu

Habitterne hviler i klædeskabet, men bankens personale er stadig velklædt og velplejet i mødet med kunden. Beklædningspolitikken er afgjort blevet lempet med årene. Lasse forklarer, at medarbejderne er gode til at observere hinanden, så man hele tiden rammer en passende påklædning og fremstår professionel, når man skal håndtere den tillidssag, pengeforretninger og -rådgivning er. Det kan være én af grundene til, at beklædningspolitikken er blevet løsere, da det ikke længere er nødvendigt at håndhæve den i samme omfang som tidligere.

- Jeg tror, tiden er blevet en anden. Man har fået øjnene op for, at man sagtens kan være pæn og professionel i pæne bukser og skjorte, selvom man ikke møder op i sit stiveste puds.


Tøjet har fået en anden funktion

Hvor man måske tidligere var mere praktisk orienteret i sit tøjvalg, så oplever Lasse, at folk er blevet mere bevidste om den signalværdi, der ligger i beklædningen og den enorme betydning, det har for førstehåndsindtrykket.

- Selvfølgelig skal det tøj, man går i, være rart og komfortabelt. Men folk er også blevet mere bevidste om den udstråling, deres tøj bidrager med, hvilket også er nødvendigt, når man står i en bank og skal fremstå professionel og tillidsvækkende overfor kunden. Det er vigtigt, man skal nemlig ikke komme bagud på point fra start, for det er svært at rette op på.


Strandtema og shorts på arbejde

Hvad gør man, hvis afdelingens aircondition går i stykker, og man ikke kan opretholde et godt indeklima? Den kreative løsning blev oppustelige palmer, strandtema og shorts på arbejdet, fortæller Lasse Thorn.

- Selve rammerne som bank er på ingen måde passende for pæne shorts, så det var vi nødt til at gøre noget ved. Derfor ændrede vi omgivelserne til et strandtema med hjælp fra marketingafdelingen, så vi kunne overleve arbejdsdagen, mens vores aircondition blev lavet. Vi fik positiv feedback og mange smil fra kunderne – men det var aldrig sket for 15 år siden, afslutter Lasse Thorn grinende.

Mand klædt i shorts og hawaiiskjorte 

Hvad er den anbefalede temperatur på dit job? Tjek vejledningen her

Læs også om indeklima her på HK.DK