Udenrigsministeriet

Efter Fox Business Network-værten Trish Regan for nyligt sammenlignede Danmark med Venezuela, har Danmarks ambassadør i USA Lars Gert Lose svaret igen med en liste over områder, hvor Danmark klarer sig godt i forhold til blandt andre USA. Her: Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads i København. Foto: Jørgen Skytte.

Er Danmark et godt land at leve i? Det spørgsmål er igen blevet en del af amerikansk politik – og denne gang i en grad, så både Danmarks øverste repræsentant i USA og danske politikere blander sig i debatten.

Det danske samfund er flere gange de senere år blevet fremhævet af amerikanske politikere især efter den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders gjorde det til en del af sin valgkamp, at USA "burde se mere på, hvordan lande som Danmark, Sverige og Norge har indrettet sig".

Fox-vært: Danmark har som Venezuela frataget folk deres muligheder

Men nu er der tilsyneladende en del af den anden fløj, som har fået nok af at høre om det skandinaviske paradis. I hvert fald langede værten Trish Regan fra kanalen Fox Business Network, der er USA's mest sete erhvervskanal, kraftigt ud efter Danmark og ikke mindst landets skatteprocent og gratis undervisning.

- Det er gratis! Og man får penge for at gå i skole. Men ved I, hvad der sker. Ingen gør deres studier færdige. (...) Sådan er realiteterne under socialisme. Ingen har incitament til at lave noget. For de får ingen belønning.

- Danmark, ligesom Venezuela, har frataget folk deres muligheder. Det er den vej, Bernie Sanders vil. Og mange unge demokrater kigger nu mod de to lande, sagde den ophidsede vært ifølge DR .

Det fik mandag aften den danske ambassadør i USA, Lars Gert Lose, til at besvare Fox’ påstande med en lang faktaliste med henvisninger til internationale ranglister, hvor Danmark ligger i top.

Også finansminister Kristian Jensen valgte at svare på kritikken. På det sociale medie Twitter skriver finansministeren oversat fra engelsk:

'Så danskere vil ikke arbejde? Danmark ligger 11 pladser højere oppe end USA ifølge OECD! Vi arbejder meget mere end amerikanerne, og samtidig er vi udnævnt som en af verdens bedste til at balancere arbejde og fritid. Du skulle tage at besøge Danmark, hvis du tør blive udfordret af fakta @trish_reagan', skrev han ifølge DR.

Liste med Fakta om dansk økonomi

I sit faktaark fremhæver ambassadør Lose blandt andet, at væksten i Danmark er taget til de senere år og nu er på 2,1 procent, arbejdsløsheden er nede på 3,9 procent, inflationen er lav og stabil, og at den danske stat har en markant lavere gæld end USA.

Danmark er nummer 7 på Forbes Best Countries for Business liste. (Hvor USA er nummer 12). I den seneste opgørelse fra Verdensbanken er Danmark nummer 3 i verden og 1 i Europa (USA 6). Danmark har også verdens bedste Work-Life-Balance ifølge World Economic Forum og vi er i top I malinger af verdens lykkeligste folk sammen med Norge, Finland, Island og Sverige, pointerer ambassadøren videre.

Se hele ambassadørens liste (Linket er udløbet pr 9/8 2021)

Flere store amerikanske medier er nu også gået i rette med Fox-værtens "alternative fakta" om Danmark. Det gælder blandt andet Huffington Post og The Washington Post, der også får plads til at nævne, at København i denne uge blev udnævnt som verdens 9. bedste storby at leve i, mens ingen byer i USA har fundet vej til listens top 10.