Hele 17 procent af danske IT-medarbejdere er ufaglærte. Næsten hver femte har simpelthen ikke de eksamenspapirer, der dokumenterer, hvilke kompetencer de har. Og det giver dem problemer, hvis de skal søge et arbejde, der matcher deres viden og erfaring. I SAMDATA\HK ser man stadigt flere stillingsopslag, hvor arbejdsgiverne søger medarbejdere med eksamenspapirer fra en formel IT-uddannelse.

Og hvad gør en klog mand så?

Joh, man kan jo fx gøre som Asger Møller Christiansen fra Aarhus. Han er godt i gang med en efteruddannelse i informationsteknologi på Erhvervsakademi Aarhus (EAAA). I 2016 oprettede EAAA et efteruddannelsesforløb henvendt til ufaglærte IT-medarbejdere, der arbejdede med driftsopgaver. Med en realkompetencevurdering kan EAAA’s medarbejdere hjælpe dem ind på det niveau, der
passer til dem.

Og det tilbud har den 35-årige Asger Møller Christiansen sagt ja tak til. ”I dag arbejder jeg som systemkonsulent, men jeg har ikke nogen papirer på det, jeg kan. Også selv om jeg har været i IT-branchen i mange år, og regner med at være her i mange år frem,” siger han.

IND I MASKINRUMMET

Inden vi kommer ind på hans planer for fremtiden, så lad os lige dvæle et øjeblik på hans baggrund. Asger Møller Christiansen har blandt andet gennemført en bachelor i engelsk og virksomhedskommunikation på Aarhus Universitet. Men da han stod med de eksamenspapirer mellem fingrene, var det alligevel IT, der trak mest.

”Jeg synes stadig kommunikation er interessant, og jeg bruger det stadigvæk. I begyndelsen af min karriere arbejdede jeg meget med hjemmesider, men jeg blev mere og mere interesseret i maskinrummet nede bagved. Man kan sige, at jeg stille og roligt har bevæget mig i retning af det tekniske,” siger han.

Gennem de sidste år har den ufaglærte systemkonsulent arbejdet med driftsopgaver så som teknisk support og systemadministration. I dag sidder han med en række opgaver inden for det at opgradere og installere software for virksomheden IMS i Aarhus.

”For godt tre år siden valgte jeg endegyldigt IT som min karriere. Og så kunne det være en rigtigt fin ide at få nogle papirer på, hvad jeg har af kompetencer. Og da jeg begyndte at lede efter relevante efteruddannelser, faldt jeg over erhvervsakademiet,” siger Asger Møller Christiansen.

NÆSTE SKRIDT ER IT-SIKKERHED

I første omgang tog han et par kurser for lige at mærke efter, hvordan det egentlig var at komme ind i et struktureret uddannelsesforløb. Det gik meget godt. Faktisk oplevede han det som ”superfedt at kunne gå i dybden med det faglige”. Studiemiljøet har han også oplevet som meget givende, fordi de studerende – lige som ham – kommer, fordi de selv har valgt at tage en efteruddannelse. Det giver et helt andet klima, når folk over de 30 år ofrer deres fritid for at gå til undervisning, understreger han.

”Selvfølgelig er det også hårdt, fordi det tager jo noget tid ved siden af det at have et fuldtidsjob. Det er jo to aftener om ugen, mens lektierne ordnes om aftenen og i weekenden. Men det er spændende og relevant i forhold til mit job. Så jeg er sikker på, at min arbejdsgiver også er tilfreds med det.”

Og i dag er han godt og vel halvt igennem uddannelsen inden for informationsteknologi. Og når den er færdig til næste år, regner Asger Møller Christiansen med at tage en overbygning som professionsbachelor inden for IT-sikkerhed.

”Jeg ved godt, at der er rigtigt mange folk i IT-branchen, der ikke har en IT-uddannelse.

Men det er sgu meget rart at have papirer på det, man egentlig kan.

Skal man fx søge ind i det offentlige, har jeg hørt, at der kan man lige så godt lade være med at søge, hvis ikke man papirerne i orden,” siger han.

Asger Møller Christiansen holder en kort pausen. Han fortsætter:

”Der sker rigtigt meget inden for sikkerhed, så en professionsbachelor vil være interessant. Jeg forventer også, at efterspørgslen efter den type kompetencer kommer til at fortsætte ud i fremtiden. Så det giver da mig en anden jobsikkerhed på sigt. Det har da også noget at sige.”

Og så længe han synes, at det er spændende, er det en ekstra bonus oven i de eksamenspapirer, der venter forude i 2019.