tilde1

Tilde Juul, 22 år, drømmer om at bekæmpe hackere, når hun er færdig med sin uddannelse. Lige nu læser hun til IT-teknolog på professionshøjskolen UCN i Aalborg. Og når den uddannelse er færdig, vil hun læse en professionsbachelor i IT-sikkerhed.

Hvorfor har du valgt at læse til IT-teknolog?

”Det har jeg gået og tænkt over. Men jeg er rigtig glad for teknologi, og det har jeg været lige siden jeg hjalp min mor med at finde ud af sin computer. Jeg begyndte at rode med nogle bærbare. Jeg reparerede nogle computere for venner. Så begyndte jeg at at kode. Og på EUX havde vi et fag, der hed informationsteknologi. Jeg var bare den eneste i klassen, der gik sindsygt meget op i det. IT er spændende, fordi der hele tiden er noget nyt at lære. Efter jeg var færdig med min EUX sidste år, tænkte jeg på at søge ind på datamatiker-studiet. Men der var bare alt for meget kodning. Og jeg ville gerne lidt mere end bare det, så jeg søgte ind på IT-teknolog, netværkslinjen,” siger Tilde Juul.

En kort pause, inden hun fortsætter:

”Og i 2019 åbner muligheden for at læse en professionsbachelor i IT-sikkerhed. Og det passer perfekt med, at vi er færdige her.”

Hvor mange piger er der i din klasse?

”Vi er to piger og 23 drenge.”

Hvordan er det at være så få piger blandt så mange drenge i klassen?

”Jeg er helt vildt glad for det. Når der går for meget pige-fnidder i den, kan jeg bare ikke have det. Så kan jeg bedre lide at være sammen med drenge.

Hvis jeg ikke lige har styr på tingene, kommer de for at hjælpe.

Der er ikke problemer. Det kører bare.”

Hvad skulle der til for at få flere piger til at læse IT-fag?

”Uha. Det er svært. Jeg tror, at der skal mere fokus, at IT ikke kun er for drenge. Udefra kan det godt se ud som om, det bare er noget for drenge. Vi skal have lys på, at IT ikke kun handler om kodning. Man skal fortælle om hele uddannelsen, som indeholder så meget mere end bare det at kode. Samtidig skal lærerne ikke bare gå ud fra, at alle ved noget om det i forvejen. De skal gå i gang med det udgangspunkt, at eleverne kommer for at lære det fra bunden. Mange tror nemlig, at man skal kunne en hel masse for at søge ind på uddannelsen. ”

Hvad vil du gerne bruge din uddannelse til, når du er færdig med at læse?

”Jeg kunne godt tænke mig at sidde med at bekæmpe hacker-angreb, gerne som konsulent inden for det på længere sigt. Jeg vil gerne vejlede virksomheder om IT-sikkerhed. Det er i hvert fald sådan, som det ser ud lige nu.”