FÅ FLERE NETVÆRKSTIPS

Læs om bogen "Kvinde, kend dit netværk", og få fortatterens 5 bedste netværkstips her.

Du kan også vinde bogen på HK Kommunals Facebook-side, hvis du svarer inden den 27. august klokken 12.00. Klik her for at deltage.

I disse tider får vi tudet ørene fulde om, hvor vigtigt det er at bruge sit netværk. Måske har du lukket ørerne, måske har du tænkt, at du var glad i dit job, og at det derfor var unødvendigt for dig? Eller måske har du bare skubbet det foran dig, fordi det er grænseoverskridende at tage kontakt til et fremmed menneske? Uanset hvilke barrierer vi hver især måtte have, så er det vigtigt og brugbart at dyrke sit faglige netværk, understreger karrierevejleder og teamleder af HKs karrieretelefon, Louise Theil.

- Det er misforstået, at man kun skal aktivere sit netværk, når man er jobsøgende. Selvom du er i en god stilling og er glad for dit arbejde, så kan netværket give dig viden og holde dig skarp og opdateret på dit felt. Og hvis du er jobsøgende, så kan netværket give dig viden om en given organisation eller et område, du er interesseret i. Når du har fået viden, kan den hjælpe dig med at få et sprog inden for feltet, og det giver dig så evnen til at få øje på muligheder, forklarer Louise Theil.

Og hvordan kommer man så i gang? Den første og største fejl mange begår er at gå til sit netværk og bede om job. Det gør man bare ikke, slår Louise Theil fast.

- Man skal ikke gå tiggergang! Det er et no-go. For det første er det de færreste, der har ansættelsesret og rent faktisk kan give dig et job. Og for det andet, er det de færreste der, selvom de har ansættelsesret, bare lige har et ledigt job på hånden. Netværk er kun til viden og information. Punktum.

Du skal øve dig

Louise Theil er udmærket klar over, at det både kan være grænseoverskridende og måske endda ubehageligt, at skulle kaste sig ud i at netværke.

- Jeg ved godt, at der kan være en mental barriere for mange, men det handler simpelthen om at øve sig. Og man må gerne øve sig i det nære først. Man kan spørge ind til sin gode venindes job, man kan øve sig på sin mand eller en kollega. Man skal i virkeligheden bare træne sin nysgerrighed, hvor man kan komme til det – til konfirmationen, til børnefødselsdagen eller i frokostpausen, forklarer Louise Theil.

Og hun minder samtidig om, at man altså ikke behøver at kontakte helt fremmede mennesker.

- Det er væsentligt lettere at tage kontakt, hvis man bliver introduceret af en fælles bekendt. Så spørg din kollega, din veninde eller din svoger, om de ikke kan introducere dig for deres netværk. Vi kender alle langt flere mennesker, end vi tror. Så bare kom i gang, siger Louise Theil.

Fire trin

Louise Theil forklarer, at der er fire trin inden for netværk:

  1. Først og fremmest skal man finde ud af, hvem man gerne vil tale med. Hvilken branche vil du gerne have mere viden om? Sæt dig ned og lav en liste over alle, du kender, der kunne vide noget. Det kan være familie, venner, kolleger eller kollegers kolleger. Det er vigtigt at lave noget research på egen hånd, før man forstyrrer et andet menneske. Man skal være kvik, klog og relevant og være i stand til at stille nogle gode spørgsmål.
  2. Når du har fundet ud af, hvem du vil kontakte, skal du finde på nogle gode spørgsmål. Her spørger man selvfølgelig ikke, om vedkommende kan skaffe én job – men man kan for eksempel spørge nysgerrigt til, hvilke kompetencer vedkommende ser som de vigtigste i sit job, hvordan han eller hun arbejder med mål eller strategi. Hvilke tre ting der er vigtigst i vedkommendes arbejde, hvilke udfordringer vedkommende har. Det er vigtigt, at spørgsmålene er gode og reflekterede. Man skal lave noget research på egen hånd, inden man forstyrrer et andet menneske. For hvis det ikke er relevant for den anden person, så bliver det ikke et positivt møde.
  3. Det tredje vigtige skridt i netværksprocessen er at give. Vedkommende, du forstyrrer, skal føle, at du kommer med noget, og at du er interessant. Bidrag med noget, bring din egen viden i spil. Det kan være en lille ting som at komme med en interessant artikel, et tip til en bog, et gå-hjem-møde eller hvis du har spottet nogle andre, der måske sidder med de samme udfordringer som vedkommende, kan du måske endda introducere interessante personer for hinanden. Det er vigtigt, at man forstår, at netværk ikke er et quick-fix til et job. Det kræver noget håndholdt tid – men hvis du gør det godt, kan det sagtens bringe dig i job.
  4. Når du har været igennem de tre første skridt, og du har mødtes med 1-5 personer, begynder du langsomt at få mere viden. Du får udvidet dit sprog inden for det fag, du er interesseret i, du får et mere nuanceret syn på området og bliver i stand til at kunne spotte dine videnshuller. Det gør dig i stand til at få øje på nye muligheder, og du har ikke mindst fået opbygget relationer inden for faget. Og det er de kort, der i sidste ende kan give dig job.