René FunchHistorien om 43-årige René Funch er også historien om, hvordan en knæskade kan føre til ønskejobbet. Mens René for nogle år siden arbejdede som rengøringsassistent pådrog han sig en skade, som gjorde, at han blev sat på revalidering. Det var langt fra den tilværelse, han ønskede for sig selv, og han gik derfor i gang med at lede efter alternative løsninger: hvor kan man arbejde med et dårligt knæ? En dag, hvor han sad og søgte i uddannelsesguiden faldt han over titlen tandklinikassistent. På det tidspunkt tænkte han ikke, at det jo var et kvindefag, men syntes bare, at det lød rigtig spændende. Så uden at tænke nærmere over det kønsmæssige aspekt, søgte han ind. Og for at gøre en lang historie kort, er det hele endt med, at han i dag står som færdiguddannet tandklinikassistent med fast job i Ishøj Kommunes Tandpleje.

– Inklusive elevtiden har jeg været her i tre år. Og jeg er lykkelig for jobbet. Jeg glæder mig til at komme på arbejde hver dag, siger han.

At det så var børnetandplejen han endte i, er bare en ekstra bonus. For med fem egne børn er René ikke bare god til at tale med børn, men også rigtig glad for at arbejde med dem.

– Det mest fantastiske er, når man kan gøre dem trygge og se dem gå hjem med en succesoplevelse fra tandlægen, tilføjer han.

Et bedre arbejdsklima

I Ishøj Kommunes børnetandpleje er der 20 medarbejdere – 5 tandlæger og 15 klinikassistenter. Indtil for nylig har alle altid været kvinder. Men i dag er både en af tandlægerne og en af tandklinikassistenterne en mand. Den sidste er René. Og når han selv skal sige det, er han overbevist om, at mændene har bidraget til at gøre arbejdsklimaet endnu bedre.

– Jeg blev taget rigtig godt imod af alle de kvindelige kolleger på arbejdspladsen. De syntes, det var spændende og hyggeligt, at der nu kom en mand. Og jeg tror faktisk, at det har betydet noget for det psykiske arbejdsmiljø, at vi nu er to mænd, siger René og tilføjer lidt mere lavmælt: Der er jo ikke så meget ballade med os mænd.

– I hvert fald er her en rigtig god stemning på arbejdspladsen. Og jeg kan også høre på kvinderne, at de mener, den er blevet endnu bedre nu, hvor vi er mere blandet kønsmæssigt. Helt generelt er jeg sikker på, at det er en fordel på alle arbejdspladser med både mandlige og kvindelige medarbejdere.

Ingen grund til at gøre forskel

Selvom han godt ved, at man taler mande- og kvindefag, kan han godt undre sig over, at det er sådan. Derfor vil han godt slå et slag for, at der er rigtig mange såkaldte kvindefag, som mænd med stor fordel kan engagere sig i. Fx som tandklinikassistent.

– Vi laver jo ikke noget, som ikke kan laves lige godt af en mand og en kvinde, som han siger. Og der er jo mange mænd i tandlægefaget, så hvorfor den kønsmæssige skævhed blandt tandklinikassistenterne… Den er der absolut ingen grund til.

Når det er sagt, erkender René dog også, at mænd arbejder på en anden måde end kvinder. Hvor kvinderne er gode til at se, hvad der skal laves, og så gør det, er mænd mere vant til at skulle sættes i gang. Derfor tog det også lidt tid for ham i starten at lære selv at gå i gang – fx med at tømme opvaskemaskinen uden at være blevet bedt om det.

– I starten gjorde jeg ikke noget, uden at nogen havde bedt mig om det. Men jeg er blevet bedre, smiler han.

Med en uddannelse, der for René Funch kun er et år gammel, er han endnu ikke begyndt at spekulere på videreuddannelse. Men at der skal ske noget i den retning på sigt, er han ikke afvisende overfor. Lige nu er han ved at blive uddannet i profylakse-behandling. Og på den måde har han fundet ud af, at han rigtig godt kan lide at undervise. Så måske engang … kunne han blive den, der underviser nye unge mænd (og kvinder), som ser en fremtid i tandklinikassistent-faget.