Illustration: Tone Thoresen/Koalitionen.dk

- Det gavner ikke kun dig selv, men også sammenholdet i butikken.

Sådan siger Anja Conradsen, der er tillidsrepræsentant i Matas, i et interview med HK Handel. Som medarbejdernes repræsentant har hun bl.a. været med til at sørge for, at der er loft på aftenvagterne, ligesom hun fx sikrer, at eleverne ved, at de ikke er forpligtet til at deltage i arrangementer uden løn, selvom de får en goodie-bag for det.
Som tillidsrepræsentant fungerer hun som bindeled, mægler, sparringspartner og rådgiver for og med både kolleger og ledelse. Tillidsrepræsentantens funktionen er nemlig at være samarbejdspartner og skabe gode løsninger for kollegerne og arbejdspladsen.

Selv om det lyder som et temmelig stort projekt at kaste sig over, skal man ikke være bleg for at gå i gang. Det kræver blot, at man har lyst til at hjælpe sine kolleger, og at man har en interesse for sin arbejdsplads:
- Alle er jo startet et sted, og for alle tillidsrepræsentanter har det været nyt på et tidspunkt. Men vi klæder dem godt på via vores uddannelser, og som tillidsrepræsentant kan man altid komme til at tale med en fra HK Handel, hvis man er i tvivl om noget eller har spørgsmål. Der er ingen, der står alene, siger organiser Søren Hallum-Andersen fra HK Handel.
Som tillidsrepræsentant er man samtidig beskyttet, så man ikke kan afskediges eller forringes i sin stilling på grund af funktionen.

 

Det siger reglerne

”En tillidsrepræsentants afskedigelse skal begrundes i tvingende årsager. Det er en selvfølge, at den omstændighed, at en medarbejder fungerer som tillidsrepræsentant, aldrig må give anledning til, at den pågældende afskediges, eller at den pågældendes stilling forringes.”
Butiksoverenskomsten med Dansk Erhverv 2017-2020, §8, stk 8b

Som udgangspunkt giver det heller ikke problemer at være tillidsrepræsentant. Snarere tværtimod: 

- Generelt fungerer det rigtig godt. De fleste chefer er rigtig glade for at have en medarbejder, de kan tale med. De har jo heller ikke løsningen på alt og har også brug for at vende tingene engang i mellem, siger Søren Hallum-Andersen.

 

Gør en forskel for dine kolleger i MAtas

Har du også lyst til at arbejde for jeres forhold i Matas? Så skal du overveje at blive tillidsrepræsentant. Som tillidsrepræsentant får du indflydelse på din arbejdsplads og samarbejder både med kollegerne og ledelsen om at skabe så gode resultater som muligt. Samtidig har du altid HK Handel i ryggen, så du aldrig står alene. Og du får selvfølgelig en god ballast i form af en grunduddannelse og valgfrie videreuddannelser.