Nogle kommuner har penge nok og må bremse op i serviceniveauet for ikke at komme i clinch med de rammer, der er indeholdt i budgetloven og de afledte økonomiaftaler med regeringen. Andre kommuner har af forskellige grunde svært nok ved overhovedet at få økonomien i 2019-budgettet til at balancere.

Østersø-kommuner topper

De kommuner, der er særligt vanskeligt stillede, som det hedder på politikersprog, finder man især omkring Østersøen. Det drejer sig om Lolland, Langeland og Guldborgsund Kommune.

De tre kommuner er da også med en saltvandsindsprøjtning på henholdsvis 36, 36 og 18 millioner kroner til 2019-budgettet netop blevet tilgodeset af det særlige tilskud, Folketinget giver til ’særligt vanskeligt stillede kommuner’.

Fem nord- og vestjyske kommuner, Hjørring, Mariagerfjord, Vesthimmerland, Brønderslev og Morsø, følger efter med hver 13 millioner kroner i ekstraordinært tilskud. I alt er der til ’særligt vanskeligt stillede kommuner’ givet 300 millioner kroner som hjælp til 2019-budgettet.

Trængte hovedstadskommuner

Derudover er trængte kommuner i hovedstadsområdet blevet tildelt i alt 130 millioner kroner fra en særskilt pulje. Halsnæs med 26, Albertslund med 24 og Ishøj med 22 millioner kroner topper denne liste.

Endelig har økonomi- og indenrigsministeren fordelt i alt 310 millioner kroner efter kriterier for lavt beskatningsgrundlag og objektive kriterier for eksempelvis faldende indbyggertal.

Artiklen er opdateret 29. august 2018

BRUG KARRIERETELEFONEN – DEN ER OGSÅ FOR DIG

Vi har et helt hold af karriererådgivere, der sidder klar til at tale med dig – uanset om du ved, hvad du vil eller er lidt i tvivl om, hvor du skal hen i dit arbejdsliv. De lytter til dig og hjælper dig med at komme godt videre. De rådgiver dig om dine muligheder og alt det, du kan gøre for at udvikle dig, blive dygtigere og få styr på dine mål og ambitioner.