hunde

Der var både københavnersnuder og andre skarpsnusende snuder fra hele landet samlet i Aarhus, da den nye Toldstyrelse fejrede 50 år med hunde i statens toldtjeneste. Foto: Toldstyrelsen

Hash, hårdere narkotika, våben, doping, pengesedler. Hunde har siden 1968 været et vigtigt redskab i statens kontrol af landets ydre grænser, når det kommer til at sikre landet imod ulovlig indførelse af illegale og skadelige varer. 

Hundetjenesten tæller i dag 40 hunde, og den nye Toldstyrelse havde onsdag den 29. august inviteret snuder fra hele landet til jubilæum i Aarhus for at markere det stærke makkerskab, der i nu 50 år har været mellem dyr og mennesker i statens toldtjeneste.

Snuser ved grænser, lufthavne, havne og postterminaler

Opgaverne for dem og deres respektive hundeførere spænder vidt fra kontrol af bagage i lufthavne, forsendelser til postterminaler, containerhavne og grænseovergange til opsnusning af både narkotika, dopingstoffer og store pengeforsendelser.

- Både hundene og deres hundeførere spiller en helt central rolle i forhold til at løse den vigtige opgave, Toldstyrelsen har i forbindelse med at beskytte Danmark mod indførsel af ulovlige eller farlige varer. Det er en rolle og en indsats, som både de og Toldstyrelsen kan være stolte af, siger Charlotte Møller, direktør i Toldstyrelsen i en pressemeddelelse.

Og selvom der gennem årene er kommet meget teknologi til, som kan hjælpe med at spore og afsløre kriminalitet, er der stadig brug for hundenes snuder de næste mange år.Til trods for, at vi nu arbejder med avancerede 3D-scannere og andet teknologisk udstyr, er hundene stadig et fantastisk redskab, som ikke kan efterlignes. I det daglige arbejde er de langt hurtigere end os mennesker, når det fx kommer til at gennemsøge store mængder forsendelser for ulovlige stoffer, siger funktionsleder for Hundetjenesten, Anna Langkilde, i en artikel på Toldstyrelsens hjemmeside.

Startede som hashhunde

Siden starten med de første hashhunde i 1968 er flere hunderacer kommet til. Først brugte man schæferhunde, for dem havde man allerede i tjenesten som vagthunde, men efter hånden kom både labradorer, cockerspaniels og andre racer til. Opgaverne blev også flere. Hundene skulle lære at opsnuse narkotika, dopingstoffer og endda pengesedler.

Læs Toldstyrelsens side om 50 år med hunde i tjenesten