Medlem af HK it, medie & industri Hovedstaden fandt nyt arbejde gennem HK's JobBørs.

Stanley Dan Mazur havde lige indstillet sig på at skulle gå ledig nogle måneder, men sådan kom det slet ikke til at gå. 

FOTO: Mark Knudsen

Stanley Dan Mazur vidste godt, hvad klokken var slået, da hans maskine blev pakket ned. Den skulle sælges, fik han at vide. Der skulle ikke længere trykkes indlægssedler af den type, han havde stået ved rotationspressen og trykt i syv år på Eson Pac i Taastrup.

Alligevel blev han rystet, da han som sidste mand i fyringsrunden blev kaldt ind på kontoret. Det var i november 2017.

- Man kan ikke forberede sig på det, siger han.

- Jeg har været tillidsrepræsentant i en del år og været med til, at næsten 100 kolleger gennem tiden er blevet afskediget, så jeg kender godt reaktionerne. Men man bliver rystet, uanset hvor velforberedt man tror, man er.

Helst et trykkerjob

Da opsigelsesperioden udløb i februar 2018, meldte Stanley sig ledig. Som litografisk trykker stod han ikke i verdens bedste situation – jobbene hænger ikke på træerne, og han kender flere kolleger, der er endt med at videreuddanne sig ud af ledigheden og blive procesoperatører.

- Det er noget med at stå på en proceslinje, ofte i et medicinalfirma, og for eksempel pakke medicin ned i æsker. Men jeg er ikke så meget til det rigide system, mange af de virksomheder kører. Det er sådan noget med, at du skal være godkendt til den proces, du udfører, og hvis maskinen går ned, så må du ikke kigge på det selv, men skal bare ringe efter en tekniker. Sådan noget kan jeg slet ikke, siger han.

Medlem af HK it, medie & industri Hovedstaden fandt nyt arbejde gennem HK's JobBørs.

Stanley laver mange nicheopgaver i sit nye job hos Hellbrandt: ”Jeg har blandt andet lavet takkekortene til Kronprinsens 50-års fødselsdag. Det er meget rart med varierende arbejde,” siger han.

Gennem sit netværk var han blevet bekendt med et par jobmuligheder, og han havde søgt to steder, men uden resultat.

- Hos os trykkere er det meget netværksbetonet: Man lægger et ord ind hos én, der siger det til sin driftsleder og så videre. Det var sådan, jeg gjorde. Men jobbene hænger ikke på træerne.

Hjælp af et menneske

Der var dog en mulighed mere. I forbindelse med, at han meldte sig ledig, var Stanley blevet opfordret til at lægge sit cv ind i HK’s JobBørs. Det er et tilbud, alle HK’ere kan benytte sig af, og som fungerer på den måde, at HK får henvendelser fra arbejdsgivere om ledige stillinger, som JobBørsen matcher med egnede kandidater.

Stanley sagde ja tak til muligheden – og oplevede en rigtig god service i processen, fortæller han.

- Systemet skrev, at jeg manglede noget info i cv’et, og jeg kunne ikke lige gennemskue, hvad det var. Jeg gider ikke tage telefonen og ringe, jeg tager bare ind til HK og siger: ”Jeg kan ikke finde ud af det her, kan I hjælpe?” Så kan man få hjælp ved en computer derinde, og man får en forklaring, og når man går derfra, så er det ordnet. Jeg kan godt lide, at man bare kunne komme ind og snakke med et menneske.

Kort proces

Stanley havde besluttet sig for at justere privatøkonomien lidt, så han kunne gå ledig nogle måneder. Men det nåede aldrig at blive aktuelt. Blot to uger inde i hans ledighedsperiode kom der et opkald fra JobBørsen: Hellbrandt i Hvidovre manglede en mand til at betjene en cylinder og en tofarvet GTO – to maskiner Stanley netop havde erfaring med og nævnt i sit cv.

- Jeg ringede derud og fik en aftale et par dage senere, og så spurgte de, om jeg kunne starte ugen efter, for der var en trykker, der stoppede. Så det var nemt, siger han.

- Jeg er da overrasket over, det gik så stærkt. Men jeg var heldig, det må man sige.

Medlem af HK it, medie & industri Hovedstaden fandt nyt arbejde gennem HK's JobBørs.

Stanley gør klar til opstart ved at komme farve på valserne. Maskinen er en Heidelberg to-farvet GTO - hans erfaring med den var med til at skaffe ham det nye job. 

God erfaring

At systemet virkede kom dog ikke bag på Stanley. Han fortæller, at han faktisk har prøvet noget lignende for 14 år siden, da han senest skiftede job (til SCA, som senere blev opkøbt af Eson Pac).

- Dengang var det faktisk også fagforeningen, der sendte mig derud. Der var ikke noget, der hed JobBørsen, det foregik bare gennem almindeligt netværk. SCA ringede ind til en faglig og spurgte, om de kunne anbefale en ledig trykker, og så poppede mit navn op, siger han.

- Så jeg var rimelig fortrøstningsfuld, da jeg lagde mit cv ind i JobBørsen. Jeg kendte godt det system dér.

 

HK jobbørs

 
235 medlemmer fik i 2017 nyt job gennem JobBørsen i HK Hovedstaden. Når man udfylder en ledighedserklæring, bliver man automatisk bedt om at tage stilling til, om man vil have sit cv i JobBørsen.
 
305 cv’er i JobBørsen tilhører lige nu ikke ledige HK’ere, men folk som allerede er i arbejde. Hvis du er interesseret i nye jobmuligheder, kan du nemlig også registrere dine cv-data i JobBørsen og på den måde være i spil til nye udfordringer. Du er anonym, så du behøver ikke frygte, at din nuværende arbejdsgiver finder dig.