Karin Ortmann- Det har virkelig betydet meget at have HK Hovedstaden som støtte. Det har været alfa og omega for mig, siger Karin Ortmann. Foto: Torsten Raagaard. 

Hun nåede at holde 10 års jubilæum på sin tidligere arbejdsplads, men sidste forår blev hun helt uventet fyret. Det skete endda under en medarbejderudviklingssamtale, som altså i stedet udviklede sig til en hurtig afsked. Virksomheden ville ansætte en direktør og havde derfor ikke længere råd til at have blæksprutten Ortmann i huset.

- Så sagde jeg: stop, her skal jeg ikke være mere! Jeg havde ellers lige haft 10 års-jubilæum, og direktøren havde rost mig, husker Karin Ortmann.

- Virksomheden var min baby, konstaterer hun.

Karin Ortmann er imidlertid en kvinde, som ikke lader et øjebliks modgang været mere, end det er.

Hun kontaktede HK Hovedstaden, som trådte hurtigt til med kompetent faglig hjælp i fyringssagen. I dag har hendes tidligere arbejdsgiver betalt alle skyldige beløb til hende.

- Det har virkelig betydet meget at have HK Hovedstaden som støtte, at man altid kan ringe. Det har været alfa og omega for mig. Og når jeg ser tilbage på det, så tror jeg, der er mange, som slet ikke bruger deres fagforening nok og alt den hjælp, de kan få, vurderer Karin Ortmann.

- Mange siger måske, der er langt til HK Hovedstaden i København. Jeg sætter mig jo gladelig i min bil og kører herind. Det har betydet alt. Jeg var ikke kommet hertil, hvor jeg er nu, hvis ikke jeg havde haft fagforeningen, slår hun fast.

Kurser og 50+ gav bonus
Karin Ortmann havde passeret midten af 50’erne, da fyresedlen ramte. Hun stod pludselig i en helt uvant situation. Den helt store udfordring var at skulle finde nyt arbejde.

Men netop her viste HK Hovedstadens kurser og HKs JobBørs sig at være guld værd. Og en dag spurgte en vejleder fra HKs Job & Vejledning, om hun havde lyst til at melde sig til 50+ Turn Around-kurset.

- Gennem alle de kurser jeg har været på her i HK Hovedstaden har jeg fået lagt bunden. Så det gav meget at få det hele afrundet ved 50+-kurset. Det gav meget at være sammen med kvinder i samme aldersgruppe, understreger Karin Ortmann.

Og det var tre dages kursus i HK Hillerød med tre stærke kvinder og coaches, som underviste 50+’erme.

- Det vigtigste var at få banket den fordom i jorden, at fordi du er over 50, så kan du ikke noget. Vi er det grå guld, forklarer Karin Ortmann.

Jobansøgning var ukendt land
- Jeg havde aldrig prøvet at skrive en ansøgning. Jeg har altid fået job gennem netværk. Det var også en udfordring at skulle skrive CV. For hvordan skriver jeg, så det kommer ud, at jeg er en med krudt i?, spørger hun tankefuldt.

- Jeg skrev en ansøgning og sendte den til en medarbejder i JobBørsen. Så skrev hun tilbage: ”Karin, det er jo slet ikke dig som person. Den er alt for død”. Og så hjalp hun mig. Og så har jeg brugt det, hun og jeg kom frem til og rettet det til de job, jeg har søgt, siger Karin Ortmann.

- Jeg ku’ godt se, den sort/hvide-ansøgning, jeg havde, var dødssyg. Så jeg brugte lang tid på, at mit billede var i orden og en god overskrift og e-mail-adresse, LinkedIn og så videre. Jeg tror også, at 50+-kurset lige gav mig det, at jeg fik styr på det med ansøgninger. Og mine ansøgninger er på én side, og der er meget luft.

- JobBørsen har betydet alt for mig, pointerer Karin Ortmann.

Atter en blæksprutte
Perioden uden job kom til at fylde lidt længere, end hun havde planlagt. Men forleden startede hun igen som blæksprutte på en arbejdsplads. Men det er under andre betingelser end på jobbet, hvor udviklingssamtalen blev afvikling.

- Jeg skal være blæksprutte, som i mit gamle job, i en fagforening og få et hus til at køre, sørge for frokost og andet. Så de, der laver fagforening, kan koncentrere sig om det, forklarer Karin Ortmann.

Så du kommer nu til at være blæksprutte med ordnede forhold?

- Det kan du tro, og de tre kvinder jeg var til samtale hos havde en udstråling, så jeg fornemmede, at her kan jeg være ærlig, siger hun glad.

Og når hun skuer tilbage over en håndfuld måneder uden arbejde, er det især frustrationen over ikke at kunne bidrage, som rammer Karin Ortmann.

- Ved alle de job, jeg har søgt, er jeg ikke blevet ked af det, når jeg har fået afslag. Jeg har bare tænkt: nej, det er synd for dem. Der smed de lige guld på gaden. Jeg har heller ikke haft den rette mavefornemmelse før det her job, som jeg bestemte var mit job fra day one, lyder det.

Karin Ortmann 

- Hvor er jeg i dag priviligeret at have en fagforening, der vil mig det bedste, siger Karin Ortmann. Foto: Torsten Raagaard.

Fortsat netværk med 50+’erne

50+-kurset, som løb af stablen i HK Hillerød, endte med, at deltagerne fortsatte med at mødes i et netværk.

- Vi var nogle, som var superhurtige og lave mail-liste, og vi er mødtes hver tirsdag klokken 13:00 i HK i Hillerød, hvor vi starter med en runde om, hvordan det går. Og det er priviligeret, at vi kan være i HK i Hillerød, der er kaffe, når vi kommer, siger hun.

Nogle gange er de fem, nogle gange er de tre eller syv. Det er godt at have nogen at sparre med. Så kan de tidligere kursister blandt andet træne jobsamtaler med hinanden.

- Jeg tænker, man måske kunne udvide gruppen, hvis folk havde lyst til det. Det var måske en mulighed også for andre der har været på 50+ Turn Around, foreslår Ortmann.

Hun måtte tage afsked med sit netværk fra kurset, da hendes nye arbejde ventede midt i august.

- Det var lidt vemodigt at være på mit sidste netværksmøde. Det var lidt sørgmodigt, men nogen af dem vil jeg stadig se, fordi vi er blevet venner privat, fortæller hun.

Fire årtier i fagbevægelsen
Uden at have tænkt dybere over historien, så går Karin Ortmanns tilknytning til fagbevægelsen langt tilbage i hendes liv. Allerede som ung frisørlærling i slutningen af 1970’erne fik hun nemlig besked på at organisere sig. Og det var ikke kollegerne, som opfordrede hende.

- Nej, det var min læremester, som krævede, at jeg meldte mig ind. Han betalte så kontingentet, smiler Karin Ortmann.

Og når hun i dag ser tilbage på sit arbejdsliv, er hun ikke et sekund i tvivl om fordelene ved at organisere sig.

- Hvor er jeg i dag priviligeret at have en fagforening, der vil mig det bedste, siger hun uden forbehold.

Og da Karin Ortmann fik sit nye job, havde HK Hovedstaden tjekket løn- og ansættelsesforhold, før hun mødte sin kommende arbejdsgiver. Lige op til den weekend, hvor hun skulle starte mandag, var hun endnu en gang forbi HK Hovedstaden.

- Det var fordi, jeg fik min kontrakt, og det er vigtigt at den bliver læst igennem. Jeg springer ikke ud i noget, uden jeg har livrem og seler. Jeg ville vide, om kontrakten er i orden, insisterer hun.

Den faglige sekretær var ikke i tvivl om vurderingen af Karin Ortmanns nye kontrakt.

- Hun slog fast, at det er en super god kontrakt.