Fra april 2016 til maj 2018 er antallet af borgere på kontanthjælp, integrationsydelse og uddannelseshjælp faldet med 26.600 svarende til 16 procent på landsplan. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Det markante dyk kan imidlertid ikke tilskrives regeringens politik udmøntet i kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, der blev indført den 1. april 2016. Sådan lyder det ifølge Kommunen.dk fra Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Roskilde Universitet.

Væksten forklarer faldet

Forklaringen skal ifølge Bent Greve først og fremmest findes i konjunkturudviklingen og et arbejdsmarked, der gerne vil have flere hænder og mangler arbejdskraft.

Helt overordnet er det ifølge Bent Greve i de kommuner, der har været den største økonomiske vækst, at der også er sket det største fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere.

Store forskelle kommunerne imellem

Faldet varierer i øvrigt stærkt fra kommune til kommune. Solrød Kommune syd for København har danmarksrekorden med et fald på hele 41 procent. Flere andre kommuner koncentreret omkring Østsjælland, Sønderjylland og Nordjylland oplever også store dyk på mellem 20 og 30 procent i den to-årige periode.

På Fyn, Sydsjælland og Lolland-Falster kan kommunerne typisk notere mere beskedne fald i antallet af borgere på kontanthjælp, integrationsydelse eller uddannelseshjælp.

Meningsløs rangordning

De kommunale forskelle er ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ’alt for store’, og over for Børsen varsler han sanktioner, hvis en kommune ikke leverer tilfredsstillende resultater på jobindsatsen.

Men Bent Greve afviser, at man kan bruge listen til at rangordne kommunernes præstationer i jobindsatsen.

- Det er min vurdering, at man nogle steder er nået ned til dem, der er sværest at få tilbage på arbejdsmarkedet, uanset hvor godt det går på arbejdsmarkedet. Derfor kan man ikke ud fra tallene sige, at nogle kommuner er bedre end andre, siger Bent Greve til Kommunen.dk.

Professoren understreger, at en måling af kommunernes præstationer kræver, at man er i stand til at kigge meget dybere ned i, hvordan sammensætningen af kontanthjælpsmodtagere ser ud.

Artiklen er opdateret 12. september 2018