Når røvere slår til mod supermarkeder, kiosker eller andre forretninger, så er det i sidste ende personalet, som sidder tilbage med stumperne og skal forsøge at få hverdagen til at fungere igen.
Det er ikke altid helt nemt at vende tilbage og genoptage en normal hverdag – især ikke, hvis man har oplevet flere røverier. Derfor er det stærkt bekymrende, når nye tal fra Rigspolitiet, som Dansk Handelsblad er kommet i besiddelse af, viser, at antallet af røverier er steget i første kvartal af 2018 sammenlignet med samme periode sidste år. Det mener HK Handel.
- Det er altid en kæmpe belastning for personalet, og derfor er det ekstra ærgerligt at vi nu ser en stigende tendens efter flere år med fald, siger faglig chef i HK Handel Kim Jensen.
Der bliver allerede gjort meget rundt om i landets butikker for at undgå røverier. Mange butikker har fået Safepay, DNA-spray og bedre videoovervågning i forsøget på at afskrække potentielle røvere, men når der alligevel sker en stigning, så opfordrer HK Handel til, at butiksejerne gennemgår sikkerheden for på den måde at lokalisere steder, hvor der kan ske forbedringer.
- Det her er en god anledning til at kigge indad og stille sig selv det vigtige spørgsmål ”er der noget, vi kan gøre bedre?”. Vi er glade for de tiltag, der allerede er gjort fra butiksejernes side, men man kan altid blive bedre, siger Kim Jensen.

Personale skal instrueres

Ifølge Kim Jensen, så er det i sær vigtigt, at man fra arbejdsgivernes side har sikret sig, at personalet er instrueret i, hvordan de skal agere i tilfælde af røveri. Samtidig understreger han også vigtigheden af, at butikken vagtsætter sit personale, så især de helt unge medarbejdere ikke står alene med ansvaret i de sene aftentimer.
I en epinionsundersøgelse, som HK Handel fik foretaget i 2017, svarer ca. 50% af de adspurgte, at de oplever, at politiet ikke rykker ud, når de ringer og melder et røveri.
- For mig at se, så er det vigtigt at ordensmagten reagerer, når personalet melder, at der er sket et røveri. Det er simpelthen ikke godt nok, slutter Kim Jensen.