Robin Skjoldborg, Gyldendal

For 100 år siden var alle overbeviste om, at vi i dag kun ville arbejde 15 timer om ugen. Sådan gik det som bekendt ikke – trods massive effektiviseringer. Vi knokler stadig på livet løs. Men det, vi laver i dag, er til tider næsten absurd meningsløst og ikke-værdiskabende. Rent pseudoarbejde.

To ud af tre er uinteresseret i arbejdet

Det påstår i hvert fald Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen i deres nyeste bog af samme navn: Pseudoarbejde. Hvordan vi fik så travlt med at lave ingenting. Og ikke nok med, at pseudoarbejdet ikke skaber værdi eller mening, det kvæler også vores arbejdsglæde og engagement. Ifølge Gallup er størstedelen af alle ansatte (63%) uinteresseret i deres eget arbejde.

- De fleste havemøbler og andre privatindkøb på nettet finder sted på mandage mellem kl. 9.00-16.00. Det er jo tankevækkende, siger Dennis Nørmark – uden at pege fingre ad nogen.

- Rationalerne bag pseudoarbejdet er meget sympatiske – men omsat i praksis bliver det til arbejde, som ikke ville blive efterspurgt af nogen, hvis det forsvandt, og som ikke bliver outsourcet til en kineser eller robot. Det er ofte luftigt og efterlader folk tomme.

Men hvorfor gør vi det?

Pseudoarbejde kan ifølge Dennis Nørmark være rapporter og analyser, der bliver produceret, men aldrig genbesøgt eller brugt til noget. Meningsløse PowerPoints og dokumentation, som lagres, men aldrig anvendes. Møder og e-mails, som er spild af tid. Bureaukrati og dokumentationskrav, som forhindrer folk med et reelt arbejde i at nå ind til det.

Men hvorfor gør vi det dog, hvis det er så meningsløst? Hvorfor siger vi det ikke bare højt – og får det stoppet? Det får du Dennis Nørmarks bud på, når HK Kommunal Chefgruppen inviterer til gå-hjem-møde om pseudoarbejde.

Hvor, hvornår og tilmelding

Torsdag den 15. november, 14.00-16.30 hos HK Sjælland, Hersegade 13 i Roskilde.

Tilmelding på mail til Camilla Boesen Sultan på camilla.boesen.sultan@hk.dk senest den 8. november.

HK byder på en kop kaffe, et stykke kage og en sodavand undervejs.