Så længe, hun står stille, er knæet fint. Men bevægelse er blevet svær for Jette Thielsen. 

Jette Thielsens knæ er ikke for godt mere. Det har været ustabilt, lige siden hun faldt ned ad en trappe på sit arbejde, og det gør ondt. Men den stensikre anerkendelse af arbejdsskaden kom pludselig i fare, fordi lægen skrev forkert i journalen.

- Efter faldet blev knæet ved med at give efter, og jeg kunne ikke støtte stabilt på det. I forbindelse med, at jeg skulle have en speciallægeerklæring, sagde jeg til lægen, at jeg efter skaden havde forsøgte at cykle, men var ved at vælte. Det blev i lægeerklæringen til, at skaden opstod, fordi jeg væltede på cyklen. Så er det jo klart, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring mente, at det ikke var en arbejdsskade, fortæller Jette.

Eksperter skulle på banen

Det var her, de to gange Kim fra HK kom ind. Først tillidsmand Kim Hartwich fra Jettes daværende arbejdsplads, Landbrugsstyrelsen i Tønder. Han sørgede for, at den noget bekymrede Jette blev sendt videre til HK Sydjyllands arbejdsskadeteam. Og dernæst Kim Røhling, socialrådgiver med speciale i arbejdsskader og arbejdsmiljø, som klagede over afgørelsen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og påpegede de fejl, der lå til grund for afgørelsen.

 - Det er vigtigt, at bruge sin fagforening, når der er behov for det – og det er der som regel i arbejdsskadesager som Jettes. Vi kender de kriterier, der skal være opfyldt for at få en arbejdsulykke anerkendt, og ved, at det tit er små fejl eller forkerte formuleringer, der afgør om en arbejdsskade anerkendes eller ej. Derfor bør medlemmerne generelt inddrage os så tidligt som muligt, siger Kim Røhling. Og Jette er enig.

- Det var rigtig fint at have en fra HK til at hjælpe. Hvordan skulle jeg vide, hvordan man skulle have ændret en erklæring? Når man er syg eller skadet, har man jo også mindre overskud til at sætte sig ind i den slags, siger hun. 

I dag kan hun smile, men forløbet har været hårdt. 

Skaden opstod, da Jette skulle passere nogle kolleger på en trappe og snublede. Hun faldt kun et trin, men fordi hun landede på klinkegulvet med knæskallen først, fik knæet et meget voldsomt slag. Jette er dagligt påvirket af skaden, og knæet bliver ikke bedre fremover. 

- Når jeg går, ser det ud som om, jeg er fuld. Knæet giver efter, hvis det bliver næsten strakt, bliver det ustabilt. Jeg må gå små ture, men jeg kommer ikke til at gå langt eller løbe igen. Det gør rigtig ondt, der er smerte hele tiden, og nogle gange er det meget slemt, fortæller Jette. 

Fandt et andet job

Dagligdag på det nye job

Den 51-årige Jette har siden skiftet job til en stilling på det kommunale plejehjem Birkelund i Kollund. Hun kan godt passe et almindeligt arbejde, men hendes førlighed er permanent påvirket. 

- Jeg kan ikke kravle rundt på gulvet med min 10-årige, og jeg må ikke gå ned på hug, for det dårlige knæ må ikke bøjes på den måde. 

Efter at skrivefejlen er blevet rettet, afventer hun afklaring af sagen. Lægeattesten om funktionsnedsættelse er lavet med de rigtige oplysninger og sendt, og nu venter hun på at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afgør méngraden, så erstatningsbeløbet kan fastsættes.