Robotterne er kommet. Og godt nok ligner de ikke fiktionens science fiction-robotter - de lever derimod deres eget stille liv inde i computerne. Og disse arbejdsomme softwarerobotter har de danske kommuner i den grad kastet deres kærlighed på. De kan nemlig understøtte administrative funktioner, automatisere manuelle opgaver og flytte store mængder af data mellem it-systemer. Det viser en ny undersøgelse af kommunernes it-udvikling foretaget af KMD Analyse, som afslører, at hver fjerde kommune allerede har implementeret softwarerobotter.

- Kommunerne er langt fremme med innovativ teknologi, som viser nye veje for udviklingen af den offentlige sektor i Danmark. Softwarerobotter er ukendte i den brede offentlighed, men hos kommunerne har de fået en stor betydning i disse år. Tallene i rapporten viser, at de danske kommuner allerede har taget softwarerobotter til sig og i de kommende år vil tage dem endnu mere i brug. Kommunerne har fingeren på pulsen og orienterer sig mod de nyeste teknologier, siger Hans Jayatissa, teknologidirektør i KMD.

 

Kunstig intelligens er på vej

Fra KMD lyder det, at der ud over en betydelig interesse for robotter tegner sig et billede af, at kommunerne satser på kunstig intelligens. 55 pct. af de adspurgte kommuner, forventer at have såkaldt machine learning i daglig drift om tre år, og derudover har tre pct. allerede indført denne form for kunstig intelligens.

- Med machine learning kan it-systemerne lære sig selv at løse opgaver, komme med anbefalinger og potentielt foretage sagsafgørelser. Det sker blandt andet ved, at systemerne analyserer data fra eksisterende afgørelser og uddrager afgørelsesmønstre. It med kunstig intelligens er det næste store skridt i digitaliseringen af den offentlige sektor, og det vil skabe store forandringer i dagligdagen i kommunerne, siger Hans Jayatissa.

Når de nye teknologier har bevist deres værd i administrative opgaver, er næste skridt ifølge Hans Jayatissa, at de også træder til i borgerrettede funktioner.
62 pct. af de adspurgte kommunale beslutningstagere vurderer, at chatbots inden for tre år vil være implementeret i deres kommune, og syv pct. svarer, at de allerede er implementeret.

KMD Analyse har gennemført en spørgeskemaundersøgelse udsendt til beslutningstagere i de danske kommuner, og dataindsamlingen er foretaget i samarbejde med Quorum Consulting og Userneeds i perioden 19. april - 13. maj 2018.

70 beslutningstagere fordelt på 54 kommuner fra alle fem regioner i Danmark har svaret på undersøgelsen.

Artiklen er opdateret 24. september 2018