Allan Do blev valgt som tillidsrepræsentant i Elgiganten i Tilst, efter han og flere kolleger var trætte af problemer med bl.a. løn, vagtplaner og feriefritimer. Foto: Privatfoto


For godt et år siden begyndte Allan Do at tale med nogle kolleger om, at de ikke altid fik den løn, de havde krav på. De var trætte af, at der var fejl og rod i vagtplanen. Der var problemer med at få løn under sygdom, og feriefritimer blev ikke blev afholdt eller udbetalt.
Deres arbejdsplads havde overenskomst med HK. Derfor var ledelsen forpligtet til at have orden i sagerne.
Så da der var seks HK-medlemmer i varehuset - nok til at udpege en tillidsrepræsentant - blev Allan Do valgt og gik i gang med at rydde op. Siden er antallet af HK-medlemmer vokset til 12 medlemmer.

Gennemsnitligt 2.500,- pr. medarbejder 

- Folk melder sig ind, fordi jeg kan hjælpe, når de har et konkret problem med deres kontrakt, løn eller arbejdsvilkår. De melder sig ind, fordi de kan se en mening med fællesskabet, siger Allan Do og fortsætter: - Jeg gør meget ud af at snakke med mine kolleger, og jeg giver gerne informationer til alle. Men de skal melde sig ind i HK, hvis jeg skal gøre mere end det, understreger han.
Med Allan Dos hjælp har kollegerne fået penge for de feriefritimer, som de ikke har afholdt, et beløb på gennemsnitlig 2.500 kr. pr. deltidsmedarbejder. Tidligere blev feriefritimerne hverken afholdt eller udbetalt. Der er også kommet bedre styr på løn under sygdom og vagtplanerne.

Skaber tillid og bedre arbejdsmiljø 

Hvorfor vil du være tillidsrepræsentant?
- Motivationen er at gavne mine organiserede kolleger ved at få sikret det, som de ikke var klar over, at de havde ret til. Ofte ved de slet ikke, hvad der står i overenskomsten. Det motiverer mig, at jeg er med til at skabe tillid og et bedre arbejdsmiljø.

Kan du anbefale andre at blive tillidsrepræsentant?
- Ja, og den primære grund skal være, at man har lyst til at præge arbejdsmiljøet for sine kolleger og sig selv. Jeg synes, der er for mange, der brokker sig over det ene og det andet, men ikke rigtigt gør noget ved det. Hvis du har lyst til at gøre din arbejdsplads bedre, så stil op som tillidsrepræsentant.

OPDATERING: Allan Do er ikke længere tillidsrepræsentant i Elgiganten, da han har fået nyt arbejde.