Nye tal viser, at unge kommer til skade på deres arbejde i butikkerne. Det er en dårlig idé at lempe reglerne for unge i arbejde, mener faglig chef for HK Handel Kim Jensen, efter branchen for nylig har efterlyst friere regler på området. Foto: Simon Klein-Knudsen. 

 

Jobpatruljen er en oplysningskampagne, der hver sommer er ude for at møde de 13-17 årige på deres fritidsjob for at tale om løn, arbejdsforhold og rettigheder på arbejdsmarkedet. I år har jobpatruljen talt med 3015 unge landet over.
Læs mere om Jobpatruljens arbejde her.

Når butikker og supermarkeder ansætter unge mellem 13 og 17 år, er de stadigvæk ikke gode nok til at instruere de unge i, hvordan de undgår arbejdsskader. Samtidig er der en stigning i antallet af arbejdsskader blandt de unge. Det viser nye tal fra Jobpatruljen, der afslører, at 5,5 % af de adspurgte unge har oplevet af være ramt af en arbejdsskade i en sådan grad, at det har været nødvendigt med et lægebesøg eller ligefrem en sygemelding fra arbejdet.

 

- Disse tal viser med al ønskelig tydelighed, at de unge er en udsat gruppe på arbejdsmarkedet. Deres kroppe skal holde til et langt arbejdsliv, og så nytter det ikke noget, at de ikke får tilstrækkelig oplæring eller udfører arbejde, som de slet ikke må, siger Kim Jensen, der er faglig chef i HK Handel.

Tallene fra Jobpatruljen kommer i kølvandet på, at der fra butiksbranchen lyder et ønske om mere lempelige regler for ungarbejdere.
- De regler, som findes på området, er der ikke for sjov. Når du så tidligt i livet får en arbejdsskade, så kan det være noget, som kommer til at forfølge dig resten af livet, siger Kim Jensen.