Uddannelse

Foto: Lisbeth Holten

 

Carina Dagø
// 37 år
// Oprindeligt uddannet
// social- og sundhedshjælper
// I dag tandklinikassistent hos Akcept Tandlægeklinik i Viborg
Carina Dagø har altid vidst, at hun ville arbejde med tæt kontakt til andre mennesker. Så da hun skulle vælge en kurs i arbejdslivet, tog hun uddannelsen som social- og sundhedshjælper og fik efterfølgende job på et plejehjem.

 

- Det gav rigtig god mening for mig, og jeg var sådan set også rigtig glad for det. Men jeg havde nok også lidt for meget hjerte med og fik sværere og sværere ved at gå hjem uden dårlig samvittighed over ikke at have mulighed for at hjælpe dem endnu bedre, siger Carina Dagø, der samtidig havde det svært med de skæve arbejdstider om aftenen og i weekenden, som ofte tilfaldt den unge medarbejder uden børn.

Da først den nagende, dårlige samvittighed udviklede sig til stresslignende symptomer som hjertebanken og søvnproblemer, vidste hun, at hun skulle væk. Plejehjemmet blev erstattet af ufaglærte jobs på fabrikker og en slagterforretning, inden hun besluttede sig for, at det på den længere bane måske ikke var hensigtsmæssigt at forblive ufaglært.

- Det var godt for mig at komme væk fra plejehjemmet, men jeg savnede virkelig den menneskelige kontakt, siger Carina Dagø.

Så var spørgsmålet bare, hvad skulle hun så? Carina Dagø tjekkede et hav af uddannelsessider og lavede lister over, hvad der betød noget for hende i et arbejde. Toppen af de lister var præget af ønsket om at arbejde med mennesker - og aldrig at have skæve arbejdstider igen.

 

"At tale med mennesker og gøre dem trygge er det vigtigste for mig"

- Da jeg var færdig med den proces, stod jeg tilbage med to muligheder: fodbehandler eller tandklinikassistent, siger Carina Dagø.

Tænderne vandt over fødderne på grund af variationen i opgaverne og kontakten med flere mennesker. Så Carina Dagø tog den tre et halvt år lange uddannelse som tandklinikassistent og blev færdig i 2014. Siden har hun arbejdet ved Akcept Tandlægeklinik i Viborg.

- Det er virkelig min rette plads. Jeg er så heldig at være et sted, hvor jeg ikke bare står og suger hele dagen, men får bragt mange af mine kompetencer i spil med meget varierede opgaver, siger Carina Dagø.

- Jeg synes stadig, at det at snakke med mennesker og gøre dem trygge er noget af det vigtigste i mit arbejdsliv. Vi har alle odds imod os: Det gør ondt, og det koster penge. Men jeg skal stadig få folk til at gå derfra og tænke, at de har haft en fin oplevelse. Det er da en dejlig udfordring.

carinas dagøs råd

Til dig, der vil prøve noget nyt.
Du skal virkelig tænke over, hvad der betyder noget for dig i din hverdag og ikke være bange for at skifte spor, hvis det er det, der skal til. Få endelig hjælp fra din omgangskreds til at pejle dig ind på dine rigtige græsgange.