Hvad kan man på Facebook i forhold til arbejde?

Selv om dit opslag på Facebook er ment som en joke, så kan den blive opfattet anderledes af din arbejdsgiver. Illustration: Llustra

 

Det var på en Starbucks-café i Istanbuls største lufthavn, Atatürk, at det skete. Et øjebliks Wi-Fi-forbindelse resulterede i en uheldig Facebook-kommentar. ”Har købt 3 kartoner smøger. Og skal bruge én til at tage de 2 igennem tolden”, stod der blandt andet. Alt imens åbnede gaten for flyet til København, og internetdækningen forsvandt. Og da flyet først var i luften, var det for sent.

Sådan fortæller et mandligt HK/Privat-medlem, der på daværende tidspunkt arbejdede i SAS i Københavns Lufthavn og var på vej hjem fra en ferie. Mens flyet var i luften, så ledelsen kommentaren og tolkede det som en opfordring til smugleri. Samme dag blev han suspenderet. Og to dage senere blev han ikke alene fyret, men bortvist - en sanktion, hvor arbejdsgiver uden varsel og løn i opsigelsesperioden ophæver ansættelsesforholdet.

Først efter omkring to et halvt år senere blev der sat punktum i sagen, da landsretten gav medlemmet medhold i, at det var en overreaktion af SAS at bortvise ham. HK/Privatbladet har valgt at anonymisere medlemmet af hensyn til hans nuværende arbejdssituation. I det følgende kalder vi ham derfor ”Thomas”.

Elskede sit job
Set i bakspejlet ved Thomas godt, at kommentaren om de tre kartoner cigaretter var dumt skrevet. Især fordi han slet ikke havde tre kartoner cigaretter med i bagagen. Men han mener alligevel, at han blev straffet for hårdt.
- Ja, det var dumt gjort af mig. Det var en hovedløs joke, og jeg tænkte mig ikke om, konstaterer Thomas.
- Jeg elskede mit job i SAS, og det tror jeg, alle vidste. I og med, at jeg aldrig lavede én eneste fejl i de år, jeg arbejdede i SAS, så har man vel lov til at lave en enkelt fejl. Jeg siger ikke, at det var okay, og jeg er dybt ked af dét, jeg kom til at gøre. Men jeg synes ikke, at jeg skulle straffes så hårdt. Jeg synes ikke, at jeg fortjente at få mit navn tilsværtet på den måde, tilføjer han.

Humoristisk tone på arbejdspladsen
Både i byretten og landsretten fortalte Thomas, at kommentaren var ment som en spøg, og at han slettede den, da han opdagede, at den var blevet misforstået. Smugleri med cigaretter var ikke noget, man normalt lavede sjov med på SAS-kontoret, men det var på ingen måde unormalt at joke med de oplevelser, man havde på jobbet, og trække spøgen til grænsen, forklarer han.

- Vi kunne ”joke” om hvad som helst. Og alle vidste, at jeg godt kunne lide at tage lidt pis på folk. Jeg mener ikke, at det er forkert, at man selv som lufthavnspersonale, hvor sikkerhed er en så stor ting, har en lidt bramfri og humoristisk tone. Og vi snakkede aldrig om stoffer, bomber eller terror, siger han og sænker automatisk stemmen, da han nævner b-ordet og t-ordet.

- Og havde jeg sagt det med kartonerne på kontoret, er jeg overbevist om, at der var blevet sagt et par sjove ting, og så havde min leder lagt låg på den, tilføjer han.

Læs også: Husk, at din arbejdsgiver også er på Facebook

Sagen tog hårdt på ham
I dag er Thomas igen i arbejde. Og ifølge hans eget udsagn har han aldrig været gladere, særligt efter at have fået rettens ord for, at bortvisningen var forkert.
- Nu er jeg så glad. Jeg har kæmpet i næsten tre år, men det lykkedes. Det er ikke fordi, jeg tror, at jeg er bedre end SAS, men nu ved alle, det var SAS, der overreagerede, siger han.

Men vejen tilbage til arbejdsmarkedet var på ingen måde nem. Bortvisningen ramte ham hårdt. Også hårdere end han selv troede. Og i en lang periode bevægede han sig slet ikke ud af sin seng.
- Det har været meget hårdt. Der har været dage og måneder, hvor jeg ikke har kunne kende mig selv. Jeg gik fra at styrketræne næsten hver dag til slet ikke at træne. Jeg spiste heller ikke noget. Jeg blev en helt anden person, der bare lå i sengen og så ligegyldigt tv det meste af dagen, siger Thomas, der undervejs tabte 10 kilo og fik voldsomme mavesmerter.

Facebook på et minimum
Hele forløbet har fået Thomas til at tænke væsentligt mere over, hvordan han bruger Facebook. Selv om hans profil i forvejen ikke var offentlig, og at han kun accepterede venneanmodninger fra personer, han havde mødt mange gange, har han tonet aktiviteten på det sociale medie kraftigt ned.

- Siden den dag har jeg ikke rigtigt lagt noget ud på Facebook. Jeg kan godt finde på at lægge billeder ud, hvis jeg er på ferie, men jeg kommenterer ikke på debatter eller forskellige opslag. For jeg ved, at det kan falde tilbage på mig, siger han.
- Også selv om det kun er ment i sjov. Det fandt jeg ud af.

 

Sagen kort

29. SEPTEMBER 2015: Thomas skriver på Facebook: ”Hvem har morgenvagten i SAS?”. En kollega skriver, og Thomas svarer blandt andet med ”Har købt 3 kartoner smøger. Og skal bruge én til og tage de 2 igennem tolden”. Det ser den daglige ledelse i SAS, der selv samme dag suspenderer Thomas, da de mener, at han har opfordret til smugleri. 
 
1. OKTOBER 2015: Thomas bliver bortvist efter et møde med sin nærmeste chef og HR-chefen i SAS. 
 
2. OKTOBER 2015: HK-klubben Luftfart SAS protesterer over bortvisningen. 
 
NOVEMBER 2015: Forligsmøde mellem HK og DI, der fører sagen for SAS, ender uden enighed.  
 
MARTS 2016: HK sender stævning til byretten, og en retssag er en realitet. I stævningen fremføres det, at Facebook-opslaget ikke var nok til en bortvisning og ej heller en fyring. HK rejser krav om løn i opsigelsesperioden samt erstatning for usaglig afskedigelse. 
 
JULI 2017: Københavns Byret giver Thomas medhold i, at det var forkert af SAS at bortvise ham, og at Facebook-kommentaren heller ikke er nok til en fyring. Kort efter bliver sagen anket af DI. 
 
MAJ 2018: Østre Landsret afgør, at det ikke var okay at bortvise Thomas. Det var dog i orden at opsige ham, mente landsretten, da opslaget kunne skade SAS’ omdømme og dermed var et brud på loyalitetsforpligtelsen. Dermed får Thomas udbetalt sin løn i opsigelsesperioden.