Det hjælper ikke sygemeldte eller ledige borgere, at jobcentrene kun skruer op for psykologtimer og genoptræning. Faktisk har det den helt modsatte effekt. Det viser ny forskning ifølge det videnskabelige tidsskrift Labour Economics. Det skriver Videnskab.dk.

I stedet skal arbejdspladserne inddrages meget mere, lyder det fra forskerne. Det er nemlig arbejdspladsen, der holder nøglen til at få de sygemeldte hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet.

- Det lyder måske lidt overraskende, men det passer faktisk meget godt med den internationale forskning, der findes på området, fortæller Michael Rosholm. Han er professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet og en af forskerne bag det nye studie.

Flere tilbud giver færre i beskæftigelse

I forskningsprojektet har 16 jobcentre med i alt 5.600 sygemeldte danskere deltaget. Formålet var at se, om en forøgelse af den nuværende mængde tilbud til sygemeldte potentielt set kan få dem hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet.

De personer, der havde fået skruet op for mængden af tilbud, var gennemsnitligt beskæftiget to uger mindre inden for de efterfølgende tre år end de personer, der fik den normale aktivering i forbindelse med en sygemelding, viser forskningen.

Sygemeldte skal ikke tvinges i aktivering

Anders Holm, der er professor i sociologi på Western University i Canada, har også foretaget et studie, der viser, at aktivering af sygemeldte har en negativ effekt på beskæftigelsen.

Derimod ser en gradvis tilbagevenden til job ifølge professoren ud til at virke.

- Den vigtige læring er, at man ikke skal tvinge folk ud i aktivering. Det er en klar konklusion i dansk og international litteratur, siger Anders Holm.

Artiklen er opdateret 03. oktober 2018