Mens 150 ledige butiksassistenter, der er medlem af HK Østjylland, hver dag er på udkig efter et job, sender Aarhus Kommune løbende 700 ledige ud som gratis arbejdskraft i butikkerne. De 700 er i virksomhedspraktik, hvor de skal udføre det arbejde, som en butiksassistent normalt bliver ansat til. Sådan har det været i mange år, men nu beder HK Østjylland kommunerne om at stoppe.

HK Østjylland: Drop virksomhedspraktik i butikker

- Det er blevet en industri, hvor alene Salling Group og Coop på landsplan modtager gratis arbejdskraft for op mod 1 milliard kroner om året. Samtidig kan vi se, at det er mere end svært for vores ledige butiksassistenter at få et arbejde inden for det område, de er uddannet til, siger formand for HK Handel Østjylland, Cliff Præstegaard.

Sammen med HK Østjyllands fællesformand, Jesper Thorup, har han holdt møde med beskæftigelseschef Vibeke Jensen og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) i Aarhus Kommune.

- Vi har bedt dem stoppe med at sende ledige i virksomhedspraktik i detailhandlen. Det er jo helt skævt, at kommunen som en del af spareplanen vil sikre, at ledige kommer i arbejde, når kommunen med den anden hånd fastholder mange ledige i ledighed på grund af virksomhedspraktikker, siger Jesper Thorup.

HK Østjylland: Drop virksomhedspraktik i butikker

Jesper Thorup, fællesformand for HK Østjylland

De to formænd understreger, at de ikke har noget imod virksomhedspraktik, hvis det bliver brugt efter hensigten.

- Meningen med virksomhedspraktik er, at den ledige skal blive klar til at tage et arbejde. Det kan for nogle ledige give rigtig god mening, og her bakker vi op om ordningen. Men vi bliver nødt til at se på, hvor det virker, og hvor det ikke virker, siger Cliff Præstegaard.

 

Få kommer i arbejde

Der har tidligere ikke været fremlagt dokumentation for virkningen af virksomhedspraktik. Men nu har Det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) udarbejdet tal, der viser, at det kun er 16 procent af de personer, der har været i virksomhedspraktik, der er i job et år efter praktikken.

- Vi har hele tiden vist, at de-ledige kun meget sjældent blev ansat i den butik, hvor de var i virksomhedspraktik. Det har butikkerne forklaret med, at det jo ikke nødvendigvis var hos dem, de skulle ansættes. Praktikken skulle alene gøre den ledige klar til et arbejde. Men det viser tallene tydeligt, at praktikkerne ikke gør, når der kun er 16 procent, der er i job et år efter, siger Jesper Thorup.

HK Østjylland: Drop virksomhedspraktik i butikker

Cliff Præstegaard, formand for HK Handel Østjylland

Derfor kalder han ordningen for en industri i detailhandlen, hvor de eneste der får en gevinst, er butikkerne, der får leveret gratis arbejdskraft.

- Vi ved fra vores tillidsrepræsentanter i butikkerne, at den ene virksomhedspraktikant afløser den anden. Nogle steder er det ligefrem virksomhedspraktikanten, der skal lære den nye virksomhedspraktikant op. Og vi ved, at de ikke kan undværes i butikkerne. Varerne skal jo pakkes ud og sættes på hylder. Derfor er vi ikke et sekund i tvivl om, at rigtig mange af vores ledige butiksassistenter kunne få et arbejde meget hurtigt, hvis kommuner dropper virksomhedspraktik i detailhandlen, siger Jesper Thorup.

Beskæftigelsesrådmanden i Aarhus Kommune sidder selv med i RAR og kender derfor tallene lige så godt, som HK Østjylland.

- Vi havde et godt og konstruktivt møde, hvor vi blev stillet i udsigt, at han nu vil se på tallene og kommunens praksis. Det ser vi naturligvis frem til at høre nærmere om, siger Cliff Præstegaard.

DU FÅR HJÆLP TIL AT FINDE OG SØGE JOB

Du kan få personlig sparring på din ansøgning og dit cv af vores specialister på området. Du skal bare sende dine dokumenter til os, så vil du blive kontaktet af en vejleder hurtigst muligt.
Er du på udkig efter nyt job? Så tilmeld dig HK Jobbørs – uanset om du er i job eller ledig. Her hjælper vi hver dag arbejdsgivere over hele landet med at finde de helt rigtige HK’ere til spændende stillinger. Tilmeld dig nu, så du kan komme i betragtning, når der kommer nye jobs, der matcher dine kompetencer.