3D hånd

Omkring femogtyve robothænder er blevet til hjemme hos Thomas Nørtoft Thomsen, som er grafisk trykker og arbejder hos Green Graphic i Ikast, hvor han arbejder med traditionelt grafisk arbejde som fx kataloger.

Måske kan han på sigt omsætte sin viden om 3D-print i virksomheden. De seneste fire år har han nemlig brugt mange timer på at arbejde med og følge udviklingen på feltet i sin fritid.

Det skyldes hans ni-årige søn, Marc, der er født med misdannet højre hånd. Da sønnen efter års venten fik afslag fra det offentlige på den robothånd, som forældrene var sikre på ville lette hans hverdag, gik Thomas Nørtoft Thomsen selv i gang.

- Ugen efter, vi fik afslag, købte jeg en 3D-printer og gik i gang med at lære mig selv teknikken. Nogle af robothænderne har ikke kunnet bruges, men så har jeg taget det bedste fra andre og udviklet videre på det.

3D vil revolutionere verden

Det blev hurtigt en historie i medierne, at en far selv printede en hånd til sin søn. Og selv om det er langt ud over det sædvanlige, er det også forvarsel om, at 3D vil forandre mangt og meget - både i samfundet og branchen. Det vurderer Jacob Willer Tryde, som er ekspert i 3D-print og bruger det i sin egen designvirksomhed.

- Inden for en overskuelig årrække vil 3D-print revolutionere måden, vi udvikler produkter på. Det er allerede i gang, men meget holdes hemmeligt af konkurrencehensyn, siger han.

Jacob Willer Tryde er i øjeblikket selv i gang med at patentere en ny 3D-generation af højtydende kølelegemer, som kan bruges til eksempelvis computere.

Giver endeløse muligheder
Der kan 3D-printes i stadig flere materialer, fra plast over metal til menneskeceller - og det i stadig større formater fx elementer til huse, fortæller Jacob Willer Tryde:

- Samtidig er der fordele i, at der bliver sparet på materialerne, fordi intet går til spilde, og fordi vi kan printe produkter, der før krævede svejsninger og montage, i ét stykke.

Når en virksomhed har sine varer gemt digitalt som en 3D-fil, er det ikke nødvendigt at føre stort lager eller sende fysiske varer på tværs af landegrænser - de kan printe produktet ved efterspørgsel eller maile en 3D-fil afsted og printe varen på stedet, påpeger Jacob Willer Tryde.

- Ting, der printes, er typisk også lettere, fordi det er muligt at designe kompakte komponenter med stærke og lette strukturer. Og det giver i sig selv en stribe fordele, fx kan printede dele i fly gøre fartøjet lettere og spare brændstof.

Alt i alt er der store perspektiver i 3D-print, forklarer Jacob Willer Tryde.

- Det vil influere alle brancher. Ser vi på den grafiske branche, har man længe kendt 3D-effekter i hologrammer. Jeg tror, der i fremtiden vil være øget efterspørgsel på grafik og modeller, der er tredimensionelle, siger han og understreger, at han ikke ser det som nogen trussel mod den grafiske branche.

- Det er fristende at sige, at 3D tværtimod giver en ekstra dimension … Det åbner nye muligheder for grafik. Jeg tror, vi har noget godt i vente siger han.

Græsrødder driver udviklingen
Jacob Willer Tryde er i det hele taget optaget af mulighederne og ser ikke mange ulemper ved 3D-print.

- Der er stadig begrænsninger; eksempelvis produkter, der er vanskelige at håndtere. Men det skyldes i høj grad, at der mangler design, der er skabt til 3D-print.

I dag bliver der mest printet ting, der oprindeligt er tænkt til at blive produceret på traditionel vis:

- Derfor er det meget spændende. Og det er med til at drive udviklingen, når der sker noget på græsrodsniveau - som når Thomas Nørtoft Thomsen udvikler og printer en hånd til sin søn, siger Jacob Willer Tryde.

Robothånd med i skoletasken
For ni-årige Marc har det med robothånden ikke længere nyhedsinteresse. Han har været interviewet til en del medier og er ved at være lidt træt af det. Men han bruger flittigt de forskellige modeller, han har at vælge imellem. Og han tager en robothånd med i skoletasken hver dag.

- Det er stadig en leg for Marc, og det er lidt varierende, hvilken hånd han foretrækker. En er god til finmotorik, en anden er god til at løfte tungt med og en tredje bruger han mest, når han vil blære sig lidt, siger Thomas Nørtoft Thomsen og fortæller, at Marc eksempelvis kan deltage i rundbold med en af sine robothænder.
- Nogen fortalte mig, at Marc tidligere ikke måtte være med, fordi han ikke kunne bruge battet rigtigt. Nu kan han fyre bolden ud over baglinjen.

For Thomas Nørtoft Thomsen gælder det om at være foran sønnens udvikling:
- Jeg prøver at tænke fem-seks år frem og forudse, hvad han vil lægge vægt på, så den nye model er klar til den tid.

Koster under 10.000 kroner
Måske vil Thomas Nørtoft Thomsens viden også komme andre til gode. Han arbejder på en mere avanceret udgave til en person, der mangler underarmen og overvejer at producere flere.

- Mine robothænder er ikke nær så dyre som dem, der er på markedet. De koster op til en halv million, mens mine koster under 10.000 kr. Og jeg har fundet en kemisk formel, som hærder plastikken, så den ikke så let knækker. Det var problemet med mine tidlige modeller.

I øvrigt kan en 3D-printer godt svare sig at investere i, hvis man forstår at betjene den, siger han:

- Den første, jeg købte, kostede omkring 8.500 kroner og kan bruges til alt muligt - småting, der går i stykker i hjemmet, fx en knap på en blender. Så den tjener sig selv ind lidt efter lidt.

 

3D print

3D-printing er en proces, hvor tredimensionelle objekter bliver fremstillet ud fra en digital design-fil.
Danmarks Teknologiske Institut var i 1989 blandt de første i verden til at eje en ’plast 3D-printer’. 
Der findes flere typer printere: en type 3D-printer virker som en limpistol, der smelter plast-tråde og fordeler lag på lag efter anvisning fra en 3D-fil. En anden type printer bruger pulver, der undervejs svejses med en laser. Atter andre bruger en flydende væske, som bliver belyst med UV-stråler i processen.
I dag er det muligt at printe i stort set alle materialer.
Teknologiske Institut arbejder for at udbrede viden om 3D-print til flere danske virksomheder.
Kilde: Jacob Willer Tryde